Vid 15:30-tiden kallade kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) till en hastigt påkallad presskonferens. Bredvid honom satt vänsterpartisten Leif Svensson. De presenterade en komplicerad lösning med tre mer eller mindre fasta förbindelser:

* S, C och MP fortsätter tillsammans som en koalition. De tre partierna kör en valteknisk i samverkan. Det betyder att de tillsammans får fem av elva platser i kommunstyrelsen.

* Vänsterpartiet och socialisterna går in i en valteknisk samverkan. Var och en för sig är de inte starka nog att ta sig in i elvamannastyrelserna. Nu får V en ordinarie plats i kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden. SV får ordinarie platser i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. I de nämnder där respektive parti inte får ordinarie plats får man insyn genom en ersättarplats. Det innebär till exempel att SV får bättre insyn än vad man haft hittills i kommunstyrelsen.

* Det finns en uttalad vilja att samarbeta mellan S, C, MP och V. Även om det inte blir en koalition tror man att det finns tillräckligt samsyn för ett stabilt styre av kommunen.

Lösningen presenteras efter en intensiv dag. Några timmar tidigare har Dan Nilsson fått dementera ett rykte för VT om att partiet var på väg in i en valteknisk samverkan med Socialisterna.

Ryktet byggde på det faktum att om Socialisterna skulle komma överens med Sverigedemokraterna skulle de tillsammans bli starka nog att ta ett mandat från det rödgröna blocket. Genom att V går i valteknisk samverkan med SV så undviks den situationen.

Betyder det att man är säker på att en majoritet kommer att rösta på Dan Nilsson som kommunstyrelsens ordförande vid nästa kommunfullmäktige?

– Osvuret är bäst. Allt kan hända. Det såg vi för två möten sedan, svarar Dan Nilsson (S), och syftar på mötet där en majoritet valde Sverker Thorén (L) framför Gunnar Jansson (S).

Vänsterpartisten Leif Svensson säger däremot mer bestämt att det blir en rödgrön kommunledning.

Hur långt kommer samarbetet mellan V och SV att gå?

– Det får tiden utvisa. Jag tror att det är naturligt att man börjar med ett valtekniskt samarbete, svarar Leif Svensson.

Den lösning som presenterades är komplicerad. Den koalition som finns, S, C och MP, är fortfarande en minoritet.

– Vi kommer att vara tvungna att vara lyhörda. Det kan nog bli bra, men det är ett läge som kräver att kommunens alla tio partier är med och tar ansvar, säger Dan Nilsson.