– Hemvärnet är jätteviktigt och en fråga som berör hela samhället. De hjälper inte bara till vid krig och kris utan även vid större händelser, bland annat förra sommarens bränder. Om Kalmar län har dåliga möjligheter att rekrytera och utbilda hemvärnssoldater så kommer vi att få ett sämre hemvärn, säger Jan R Andersson.

Den moderata riksdagsledamoten menar att Kalmar län halkar efter övriga Sverige rejält när det kommer till försvarsverksamhet då varken förband, stab eller övningsområden finns.

– I Kalmar län finns ett kärnkraftverk, en tiondel av alla invånare bor på en ö och vi har en geografisk närhet till våra motståndare. Så det är strategiskt viktigt att stärka upp. Transporterna för hemvärnssoldater att genomföra en enkel skjutövning kan uppgå till fyra timmar. Det är inte rimligt.

Artikelbild

| Hemvärnet i Kalmar län saknar skyttebanor att öva på. Närmsta övningsområde ligger i Blekinge. "Det är helt orimligt", säger Per-Erik Laksjö hemvärnschef.

Per-Erik Laksjö är hemvärnschef i Kalmar och Kronoberg län. Han delar Jan R Anderssons bild av situationen och menar att de långa transporterna inte är optimala.

– Våra hemvärnsmän tröttnar på det här. Bor man i Västervik får man åka ner till Blekinge eller Kosta för en skjutövning. Det är helt orimligt.

– Det här är känt sedan många år och det är bara erkänna att det är så här dåligt.

Vad kan det här leda till?

– Jag säger inte att vi ska bygga något regemente i Kalmar län. Vi rekryterar personal men det här underlättar inte direkt för oss. Folk slutar i förtid, det är kämpigt.