– Vi vet att det förekommer missbruk hos unga personer i Västervik, men överlag är det väldigt lugnt bland ungdomarna nu, säger fältaren Fatos Durmishi.

Drogmissbruket är något som den senaste tiden gått ner ner i åldrarna. Fatos Durmishi vittnar om att barn så unga som i 12-årsåldern röker cannabis. Han poängterar att detta dock är en väldigt liten grupp i Västervik. I maj hölls ett stormöte på bryggaren där bland andra polisen, socialtjänsten och fältarna informerade föräldrar om hur lättillgängligt drogerna idag är. Niklas Hagelin är ”Vuxen på stan” och pratade även han på mötet. Precis som fältarna nattvandrar han, tillsammans med andra frivlliga vuxna. Han tycker sig märka att mötet gett positiva resultat.

– Det har aldrig tidigare varit så många vuxna ute och nattvandrat med oss. På vår facebooksida ”Vuxna på stan Västervik” uppmanar vi föräldrar att gå med oss under kvällar då ungdomar vanligtvis är ute, och intresset och engagemanget har verkligen ökat.

Under sommaren väntas flera evenemang då ungdomar brukar festa, och man är förberedd på att det kan bli stökigt då. Niklas Hagelin menar att fältarna och Vuxna på stans arbete gör stor skillnad, men att störst påverkan har just föräldrarna.

– Man kan göra skillnad bara genom att fråga vem barnen ska umgås med och var, och ställer krav på att de ska höra av sig och komma hem i tid. Ungdomarna måste känna att deras föräldrar bryr sig, menar Niklas Hagelin.