Ouppklarade morden utreds på nytt

Polisens kalla fall-grupp i region Syd utreder olösta mordfall. Med allmänhetens hjälp hoppas man kunna hitta svaret på 15 olösta mordgåtor.

Polisen i region Syd släpper information om 15 ouppklarade dödsfall. Under våren kommer ytterligare 15 brott att publiceras.

Polisen i region Syd släpper information om 15 ouppklarade dödsfall. Under våren kommer ytterligare 15 brott att publiceras.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-12-14 09:00

Polisens särskilda utredningsgrupp, Kalla fall-gruppen, utreder fall där personer fallit offer för dödligt våld och där gärningspersonen fortfarande går fri. Kalla fall-gruppen i region Syd, där Västervik ingår, släppte under onsdagen information om 15 ouppklarade dödsfall. Polisen hoppas att publiceringen ska resultera i tips från allmänheten.

– Kalla fall-gruppen gör inte detta bara för att få möjligheten att lösa det enskilda ärendet utan också för att tydliggöra för den enskilde gärningsmannen – vi slutar inte jaga dig, säger gruppens chef, kommissarie Bo Lundqvist.

Bland de 15 publicerade fallen finns bland annat mordet på 26-åriga Erik-Axel Eriksson i Växjö. Den 31 mars 1992 inkom ett samtal till polisens ledningscentral med anledning av en misstänkt skottlossning. När polispatrullen anlände till platsen några minuter senare anträffades Erik-Axel liggandes på marken, död till följd av de skador som skjutningen orsakat honom.

– Denna satsning på webbpublicering har kommit till efter diskussioner inom kalla fall-gruppen. Vi vet att det finns personer som har värdefull information att lämna till oss i dessa ärenden. Och vi vet att får vi bara in den informationen kan det leda vidare till att ett ärende får uppklaring.

Enligt polisen finns det cirka 130 fall av ouppklarade mord eller dråp i region Syd. Preskriptionstiden för mord var tidigare 25 år, men 2010 slopades den tiden. Det innebär att alla mord som begåtts efter 1 juli 1985 aldrig preskriberas. Under våren 2019 kommer polisen att släppa ytterligare 15 olösta fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!