Oklarheter kring städningen på Löga

Flaskor, plastpåsar och glasskärvor. Det är bara lite av det skräp som ligger slängt vid Lögarbergen. Vem som ansvarar för städningen är dock inte tydligt menar Jesper Björkman, en av markägarna.

Nedskräpningen har ökat på Lögarbergen den senaste tiden.

Nedskräpningen har ökat på Lögarbergen den senaste tiden.

Foto: Johanna Heed

Västervik2019-06-18 11:30

– Nu efter alla skolavslutningar är det värre än någonsin med massor av krossat glas. Varken jag eller Johan har tid eller ork att åka dit och städa, det är för mycket helt enkelt. I värsta fall får vi sätta upp en grind så att folk inte kan komma dit och skräpa ned, säger Jesper Björkman.

Han och Johan Andersson, som också äger marken, har tidigare själva åkt ut och städat på platsen. När nedskräpningen ökat så mycket den senaste tiden har de dock börjat att ifrågasätta vem som faktiskt har ansvar för städningen. Nu har även badgäster börjat att klaga på skräpet och anmärka på avsaknaden av soptunnor, något som kan vara en bidragande faktor till nedskräpningen. Markägarna känner dock att det inte är deras ansvar att det finns ställen att slänga skräpet på.

– Varför ska vi behöva stå för soptömningen? Under evenemang som Löga Beach Party så kan vi stå för det, men annars tycker vi att kommunen borde hjälpa till, förklarar han.

På kommunen vet man redan om problemet ute på Lögarbergen. Kent Fjällrot på Västerviks miljö och energi blev nyligen informerad om nedskräpningen och kommer att åka ut och kolla hur det ser ut.

– Vi kommer att städa upp skräpet, men eftersom det inte är kommunens mark så kommer inte vi att ställa ut några soptunnor. Det är dock en gråzon om vem som faktiskt ska ansvara för renhållningen på Lögarbergen.

Trasiga glasflaskor upprör badgäster.
Trasiga glasflaskor upprör badgäster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!