Nu lägger butiken ner för gott

Inom en snar framtid lägger Janne Banan i Västervik ner. Eva-Karin Mossberg minns tillbaka med värme och ser fram mot nya utmaningar.

Eva-Karin Mossberg lägger ner butiken. Men hon har redan planer för framtiden. Hon ser tillbaka på tiden som handlare i Västervik med värme.

Eva-Karin Mossberg lägger ner butiken. Men hon har redan planer för framtiden. Hon ser tillbaka på tiden som handlare i Västervik med värme.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-02-19 17:30

Butiken och lokalen har varit till salu sedan tidigt förra hösten. Då var förhoppningen att någon skulle vilja ta över verksamheten efter Eva-Karin Mossberg. Hon har drivit leksaksaffären Janne Banan i Västervik sedan 1992 men 41 år har det blivit i leksakshandeln sammanlagt. Nu blir det ingen fortsättning.

– Mina barn har varit lite intresserade men jag har avrått dem. Det blir så enormt mycket jobb och det är inte värt det som läget är nu, säger Eva-Karin Mossberg, mitt i utförsäljningsruschen.

Under de senaste åren har hon sett en förändring hon inte kunnat tävla med. Beslutet att själv lägga ner företaget tog hon för ett år sedan.

– Det största problemet för oss har varit den gränsöverskridande handeln, de som byter varor efter säsong, de som har leksaker till julen och skottkärror till våren. Det är många fackbutiker som inte kan tävla med det.

Strax innan jul ansökte Top-Toys, ägarna bakom bland annat BR Leksaker och Toys R Us i norden, om konkurs efter en svag julhandel. De uppgav digitalisering som en av anledningarna till konkursen.

Men anledningarna är flera tror Eva-Karin Mossberg. Konkurrens från näthandel är en anledning, ändrade lekvanor en annan.

Åren i Västervik ser hon tillbaka på med värme.

– Jag har fått se två generationer växa upp här, det känns väldigt fint.

Det finns planer för själva lokalen men mer än så får vi inte veta. Eva-Karin själv har uppnått pensionsålder men hon kommer inte slå av på takten.

– Jag har planer för framtiden, vi får se vad som kommer ut av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!