Nu kan du elda igen – förbudet hävs

Eldningsförbudet i Västervik upphävs klockan 12:00 från och med idag.

Enligt vakthavande befälhavare Thomas Öberg är läget gynnsamt i Västerviks Kommun.

Enligt vakthavande befälhavare Thomas Öberg är läget gynnsamt i Västerviks Kommun.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-07-19 10:30

Länsstyrelsen i Kalmar län har upphävt eldningsförbudet som omfattat samtliga kommuner i länet sedan 21 juni. Undantag görs emellertid i Emmaboda, Torsås och Nybro kommun. Detta innebär att det återigen är fritt fram med att elda och grilla i mark- och skogsmiljöer. Den lokala räddningstjänsten i Västerviks kommun följer utvecklingen noggrant.

– Från de indexvärden vi har fått från SMHI, är läget gynnsamt i vår kommun. Det är dock högre brandrisk djupare ned i marken än vad det är på det yttre lagret även om brandspridningen generellt är låg, säger Thomas Öberg, vakthavande befälhavare.

Han berättar att brandrisken är snarlik på de flesta platser i Västerviks kommun men att det kan varierar beroende på hur mycket nederbörd de olika områdena har fått.

Enligt Länsstyrelsen togs beslutet om upphävande av eldningsförbudet mot bakgrund av måttliga brandriskvärden kommande dagar. Men allmänheten rekommenderas elda säkert och vara fortsatt mycket försiktiga vid eldning i skog och mark. Länsstyrelsen och länets kommuner följer brandriskutvecklingen dag för dag och kan justera beslutet vid behov.

– Eldningsförbudet kan komma tillbaka om vi får en kommande torr månad. Men det får helt enkelt vädergudarna avgöra, säger Thomas Öberg.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att löpa följande myndigheters och mediernas kanaler för aktuell information om rådande eldningsförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!