Det var i slutet av förra terminen som restaurang- och livsmedelsprogrammet flyttade från Saluhallen i centrala Västervik till den nybyggda delen av gymnasiet på Östersjövägen. Kontrasten är stor; från ganska trånga utrymmen till stort och luftigt med många nya köksredskap och maskiner. Under tisdagen var det officiell invigning. På första sittningen var restaurangens cirka 100 stamgäster bjudna. Sedan kom personal från gymnasiet och representanter från restaurangbranschen. I köket stod tallrikar med smakprover i långa rader redo att serveras av eleverna. Kaffebordet var fulldukat med sötsaker.

– Våra stamgäster var väldigt nyfikna på hur det ser ut i det nya köket. Så vi har haft rundvandring i dag, säger Malin Köhler, lärare.

Restaurangen smygöppnade förra veckan och det kommer, precis som i Saluhallen, att vara öppet för allmänheten tre dagar i veckan. Men det går inte att komma spontant. Det är bordsbokning som gäller.

Artikelbild

| Vid invigningen av gymnasiets restaurangskola bjöds det på fint fika. Här är det Salle Khaled i årskurs tre som ställer i ordning kakfaten.

– Det är viktigt för eleverna att veta hur många som ska serveras. Eftersom det här är en lärandesituation ska eleverna kunna känna sig trygga med antal gäster.

Förutom nya fräscha lokaler framhåller Malin Köhler fördelen med att vara nära gymnasiet.

– Nu är det lättare för oss lärare att hålla kontakt med kollegor. Eleverna har en helt annan närhet till sina kärnämnesstudier, bibliotek och kamrater på andra program.

Sahar Nikzad går i årskurs tre och hon säger att det är jättefint. Trots det saknar hon charmiga Saluhallen en del.