Många pratar i telefon trots förbudet

I februari 2018 skärptes lagtexten och det blev förbjudet att använda mobiltelefonen samtidigt som man kör bil. Men en undersökning från försäkringsbolaget If visar att 30 procent av de tillfrågade bilförarna pratar med mobilen i handen, trots förbudet.

Sedan i höstas kan polisen förlägga med ordningsbot direkt på platsen om någon "rattsurfar", förutsatt att personen erkänner brottet.

Sedan i höstas kan polisen förlägga med ordningsbot direkt på platsen om någon "rattsurfar", förutsatt att personen erkänner brottet.

Foto: Erik Nylander/TT

Västervik2019-04-16 18:30

If:s undersökning visar att antalet bilförare som pratar i mobiltelefonen samtidigt som de kör bil ökat de senaste åren, trots förbudet. 2017 uppgav 24 procent av de tillfrågande bilisterna att de pratade i telefonen, 2019 var siffran 30 procent.

Henric Delaryd, polisinspektör i Västervik, berättar om riskerna med rattsurfning:

– Använder man mobilen så försvinner uppmärksamheten från vägen. Ett par sekunder räcker för att tappa fokus. Vi tror att vissa olyckor har berott på rattsurf och i vår mobila fartkamera kan vi se att flertalet sitter med mobilen. Så det är en bidragande faktor till att de missat hastigheten.

If:s undersökning visar också att långt i från alla trafikanter har koll på exakt vad den nya lagen innebär. Var sjätte tillfrågad kände inte till att förbudet även innefattar att sms:a bakom ratten, men enligt polisen verkar de flesta de stött på medvetna om lagen.

– Av de som vi har tagit så tror jag att de flesta förstår att de har begått ett brott. Men vissa förnekar och då har kollegor fått vittna, säger Henric Delaryd.

Sedan i höstas kan polisen förlägga ordningsbot direkt på platsen om någon "rattsurfar", förutsatt att personen erkänner brottet. Beloppet är 1 500 kronor. Under 2018 fattades 1 075 beslut i Sverige om att väcka åtal eller strafföreläggande mot personer som brutit mot förbudet.

Har det blivit bättre sedan lagen trädde i kraft?

– Marginellt skulle jag säga. Vi har väl inte varit jätteaktiva att rapportera heller innan vi kunde utfärda ordningsföreläggande på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!