Makabra fyndet vid Slottsruinen

Ett tidigare oupptäckt kranium har hittas vid Slottsruinen och kan ge helt nya spännande uppgifter om historien. "Ur ett vetenskapligt perspektiv är det ett jätteviktigt fynd", säger Veronica Palm, arkeolog.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-10-16 21:18

Marken runt Slottsruinen ska få en stenbeläggning och i samband med det har Veronica Palm, arkeolog på Västerviks museum, övervakat arbetet för att se till att inga arkeologiska lämningar förstörs. I måndags stötte dock grävmaskinerna på något som gjorde att Veronica Palm fick stoppa arbetet för en stund.

– Vi hittade ett kranium, men det är inte undersökt närmare. Det är länsstyrelsen som tar beslut om det, säger hon.

På 1920-talet gjordes arkeologiska undersökningar i Slottsruinen och då hittades ett antal skelett. Man antog att de legat där sen 1677, då Västerviks stad och borgen brändes ner av en dansk styrka. De undersökta skeletten ska sen ha återbegravts vid ruinen, men det finns inte dokumenterat och därför vet man inte säkert att så skett. Veronica Palm är dock säker på att det nya kraniet inte har undersökts förut.

Hur vet du det?

– Om man tänker sig att det skulle vara återbegravt skulle det inte ha lagts ut exakt så anatomiskt. Vi har bekräftat att det rör sig om ett människokranium och vi kunde också se de tre första halskotorna, vi har inte tagit fram mer än så.

Nu är det alltså upp till länsstyrelsen att fatta beslut om skelettet ska undersökas närmare. Veronica Palm har stora förhoppningar om att så ska ske, då tekniken utvecklas betydligt sen 20-talet och kan ge en massa nya uppgifter.

– Man kan till exempel få reda på vad de ätit och vilka sjukdomar de lidit av. I princip kan vi se var personen kom ifrån, om det var en anfallande dansk eller en Västerviksbo. Därför är det ett sensationellt fynd som kan berätta så mycket, säger Palm.

Kraniet är nu övertäckt med jord och ligger som när det hittades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!