Livsfarlig omkörning av långfärdsbuss

Strax söder om Västervik blev yrkeschauffören Freddie Lennartsson omkörd av en buss från företaget Flixbus. Av lastbilens hyttkamera kan man se att omkörningen kunde resulterat i en tragisk olycka. "Helt livsfarligt", säger trafikskolechefen Urban Boström.

Trafikskolechefen Urban Boström reagerar på flera punkter när han får se omkörningen. "Helt livsfarligt", säger han.

Trafikskolechefen Urban Boström reagerar på flera punkter när han får se omkörningen. "Helt livsfarligt", säger han.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-02-21 18:00

Händelsen inträffade under tisdagseftermiddagen i höjd med Botorpström söder om Västervik. Yrkeschauffören Freddie Lennartsson befann sig i sin lastbil när en buss från bolaget Flixbus dök upp i backspegeln.

– Chauffören av bussen ligger för nära mig, max 10-15 meter bakom under en bra stund. När jag kollar till i backspegeln så kommer bussen, trots möte, och några kilometer längre fram står den på en busshållplats och släpper av folk, säger han.

Freddies hyttkamera filmar hela händelsen. På videon syns hur busschauffören kör om över heldragen linje. Dessutom befinner sig en personbil i motsatt körfält som ser ut att klara sig undan med några centimeter från den väldiga bussen, som vid tillfället har en hastighet över 90 kilometer i timmen. När vi låter trafikskolechefen Urban Boström på Boströms trafikskola ta del av filmen reagerar han på flera punkter.

– Det har varit heldraget hela vägen och dessutom möte. Det är en livsfarlig manöver, det är tur att mötande hanterar det så bra genom att gå nära räcket och bromsa. Annars hade bilen frontalkrockat med bussen.

Är det en livsfarlig omkörning enligt dig?

– Ja, helt livsfarligt.

När Flixbus presskontakt Jelena Jovanovic får höra en beskrivning av omkörningen säger hon:

– Så som du beskriver den så låter det inte alls bra. Vi på Flixbus har passagerarnas säkerhet som högsta prioritet.

Hon vill dock att en kollega får undersöka saken närmare. Under torsdagseftermiddagen återkommer inte Flixbus med ytterligare kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!