Alla tĂ„g instĂ€llda – KLT kritiskt

TÄgtrafiken har gÄtt lite knackigt i den extrema hettan. Nu stÀller KLT in alla tÄg under fem dagar. Trafikdirektör Karl-Johan Bodell Àr besviken pÄ Trafikverkets bristande underhÄll.

Alla KustpilentÄg Àr instÀllda till och med söndag.

Alla KustpilentÄg Àr instÀllda till och med söndag.

Foto: Jeppe Gustafsson

VÀstervik/Linköping/Vimmerby2018-08-07 14:00

Stoppet gÀller alla Kustpilens linjer. Det betyder att strÀckningen mellan Kalmar och Linköping och Àven Kustpilen mellan VÀstervik och Linköping under fem dagar trafikeras med buss. PÄ linjen mellan Oskarshamn och Berga blir det ocksÄ bussersÀttning.

– Det Ă€r Trafikverkets beslut, det Ă€r tredje gĂ„ngen i sommar de vĂ€ljer att stĂ€nga av trafiken pĂ„ grund av vĂ€derförhĂ„llanden, sĂ€ger Karl-Johan Bodell, Trafikdirektör pĂ„ KLT.

Det Àr hettan som orsakar problemet. Kustpilens spÄr bestÄr av skarvade spÄr som ligger pÄ slipers, nÀr det blir varmt kan spÄren dÄ böja sig Ät olika hÄll vilket kan orsaka urspÄrningar. Merparten av Sveriges jÀrnvÀgar har helsvetsad rÀls som ligger pÄ betong, dÀr Àr spÄren inte sÄ kÀnsliga för solkurvor. Karl-Johan Bodell Àr besviken pÄ Trafikverket.

– Vi ifrĂ„gasĂ€tter vad de gör, det Ă€r tredje gĂ„ngen de stĂ€nger av, men det har inte skett nĂ„got underhĂ„ll. Gör nĂ„got Ă„r underhĂ„llet, fortsĂ€tter han, pĂ„ sommaren mĂ„ste vi stĂ€nga för solkurvor och pĂ„ vintern för att det kan falla trĂ€d.

Jörgen Borggren Àr enhetschef för underhÄll pÄ Trafikverket, han hÄller inte med om att Trafikverket inte gör nÄgot.

– Det Ă€r andra gĂ„ngen vi stoppar trafiken och att vi inte gör nĂ„got stĂ€mmer inte. Vid 34-35 grader blir det enorma spĂ€nningar i rĂ€lsen, vi har justerat rĂ€lsen till rĂ€tt lĂ€ge. Nu ska det bli 34 grader varmt, det Ă€r en sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rd att stĂ€nga av tĂ„gen.

NÄgon stor satsning pÄ Kustpilen Àr dÀremot inte aktuell.

– Det finns sĂ„ mycket annat som ligger före i vĂ„r prioritering, sĂ€ger Jörgen Borggren.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!