Landstinget kallar in revisorer

Under fyra års tid gjorde en chef vid landstinget kontantuttag på närmare 90 000 kronor utan att redovisa vad pengarna användes till. Nu gör landstinget en extra granskning.

Landstinget kallar in revisorer för att granska kontantuttag på 90 000 kronor som gjorts av en chef.

Landstinget kallar in revisorer för att granska kontantuttag på 90 000 kronor som gjorts av en chef.

Foto:

Västervik2018-11-12 09:15

Det är SR Kalmar som i en granskning av det svenska palliativregistret upptäckt kontantuttagen. Uppgifter har fått landstinget att reagera.

"I samband med utlämnade av handlingar till media under de senaste månaderna har olika brister i registrets redovisning upptäckts. I flera fall rör det sig om avvikelser från det regelverk som gäller för fakturahantering inom landstinget", skriver landstinget i ett pressmeddelande.

I SR Kalmars inslag talas om hur enhetens chef Greger Fransson gjort oredovisade kontantuttag på 89 906 kronor mellan åren 2013 och 2016. Att inte med kvitton kunna redovisa vad pengarna använts till strider mot den policy som landstinget hade vid den tidpunkten.

Landstingsdirektör Ingeborg Eriksson vill inte kommentera detaljerna närmare.

– Nu behöver vi göra en egen granskning för att få en uppfattning om vad som hänt.

Om SR:s uppgifter stämmer så har en anställd under lång tid kunnat göra kontantuttag utan efterföljande redovisning.

Borde bristerna ha upptäckts?

– Det här ligger några år tillbaka i tiden. Sedan dess har vi förändrat rutinerna. I dag är det inte möjligt att göra uttag på det här sättet. I dag har vi den omvända logiken. Har man utlägg så redovisar man kvitton först, säger Ingeborg Eriksson.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist säger att man än så länge inte vidtagit några disciplinåtgärder mot enhetschefen:

– Vi har sett att det finns brister i bokföringen, och nu ser vi till att det utreds, men än så länge finns ingen grund för disciplinåtgärder.

Svenskt palliativregister är en nationell funktion. Vid dödsfall runt om i landet får vården fylla i ett 30 frågor långt formulär. Det handlar bland annat om olika insatser i vården av den sjuke under dennes sista tid i livet, men också omsätndigheter som om den sjuke var ensam i dödsögonblicket, och om anhöriga erbjöds eftersamtal. Syftet med registret är att fungera som en kunskapsbank som ska göra vården i livets slutskede bättre och mer human.

– Kalmar län fungerar som värd för registret. Därmed är det också våra regler för redovisning som gäller, säger landstingsdirektör Ingeborg Eriksson.

Vi har sökt Greger Fransson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!