Den 12-13 april arrangeras den femte upplagan av Gamleby filmfestival och i vanlig ordning är det den lokala biografföreningen som svarar för arrangemanget.

Det är visserligen inte bara kvinnliga regissörer och skådespelare som gästar festivalen men tyngdpunkten ligger för ovanlighetens skull just på kvinnligt filmskapande.

Är det här en följd av Metoo måhända?
Artikelbild

| Amanda Ooms medverkar på årets filmfestival ...

– Inte huvudsakligen men frågan har aktualiserats. Svenska Filminstitutets vd Anna Serner har ju lyft fram och poängterat jämställdhetsaspekten och öppnat för att allt marknadsstöd kan komma att gå till kvinnliga filmskapare år 2020, om inte marknaden själv släpper fram fler kvinnliga regissörer och manusförfattare

– Resonemanget har debatterats mycket och nu hakar vi på, säger Hans Ålund, ordförande i Gamleby biografförening.

Ålund är stolt och glad över alla kända filmer som ska visas och alla namnkunniga branschmänniskor som kommer att gästa 2019 års upplaga av festivalen.

– Men vi är alltid stolta över vår festival, säger han.

Artikelbild

| ... så gör även Marianne Ahrne ...

– Det är ju väldigt kul att vi får hit Lone Scherfig i år, vi har försökt flera gånger tidigare men då har hon inte haft möjlighet att komma.

Här är nog på sin plats att nämna att Lone dessutom har en direkt koppling till kommunen då hon sedan tio år tillbaka har sin bas i Helgerum.

Artikelbild

| ... och Lone Scherfig.

Som vanligt varvas kortfilmer och långfilmer på festivalen – skapade av såväl nya som väletablerade namn.

Några av de manliga regissörer som medverkar är dokumentärfilmaren Tom Alandh och Jan Troell som varit på plats varje år sedan starten.