Kvinnliga företagare tar ut mer föräldrapenning

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, medger att det kan vara krångligt för egenföretagare att ta ut föräldrapenning. Men det finns lösningar.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Foto: Försäkringskassan

Västervik2019-03-10 06:00

– För till exempel företagare med enskild firma är det svårt, eftersom man inte vet om man har kvar sin kundkrets efter föräldraledigheten. Men det finns olika lösningar i form av digitala hjälpmedel, där man kan ansöka för just den tid som man har inkomstbortfall, säger Niklas Löfgren.Kvinnliga företagare tar i snitt ut 100 föräldradagar, medan män tar ut 20–30 dagar.

– Det är möjligt att det är skillnad mellan olika företagstyper. Men på något sätt lyckas kvinnorna ta ut mer än männen, vilket talar för att det är möjligt, säger Niklas Löfgren.

Hur ska man göra om man tar telefonsamtal, eller arbetar med firman under föräldraledigheten?

– Om man jobbar samtidigt så har man ju inte ett inkomstbortfall. Då måste man i så fall redovisa den tid som man arbetar. Därför försöker vi att erbjuda olika e-tjänster där man så smidigt som möjligt ska kunna redovisa det.

Företagarna föreslår en beräkning av sjukpenninggrundande inkomst baserad på historiska inkomster.

– Det går en utveckling åt det hållet. Månadsvisa arbetsgivardeklarationer har införts. Det kommer att fungera framöver. Det är inte bara lönen som ligger till grund för ersättningen, det är kapitalinkomster och firmans vinst också. De baseras på året. Samtidigt finns det särskilda regler för uppstartsföretag, med en schablon. Det underlättar eftersom inkomsten kan vara svår att uppskatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!