Kritik mot stängning av bibliotek

Politikerna Hans Ellervik (WP) och Mariann Gustafsson (V) är kritiska till den förlängda stängningen av stadsbiblioteket.

Utökad stängning. Till följd av en satsning på bibliotekets belysning så förlängs stängningen ytterligare en månad.

Utökad stängning. Till följd av en satsning på bibliotekets belysning så förlängs stängningen ytterligare en månad.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-07-17 06:00

I går berättade biblioteket att stängningen, på grund av renovering, förlängs från en till två månader i höst, på grund av att man installerar klimatsmart ljus i lokalerna. Biblioteket ligger tillfälligt i en av Bostadsbolagets lokaler, men därifrån måste man flytta ut i månadsskiftet augusti/september.

Varför kan ni inte ha kvar biblioteket i den tillfälliga lokalen nu när det visar sig att renoveringen drar ut på tiden?

– Det stod klart från första början att vår lokal endast kunde användas under en tidsbegränsad period. Den lokal som biblioteket använder sig av tillfälligt behöver vi till konferenser, något som varit inbokat långt innan, säger Akko Karlsson på Västervik Teater och Konferens.

Kommunalråd Dan Nilsson (S) tycker att den förlängda stängningen är olycklig men tycker även att det är bra att man gör det som krävs kring renoveringen.

– Man får ta det onda med det goda och hoppas att det finns ett överseende med den utökade stängningen, säger Nilsson (S).

Någon som är kritisk till förlängningen är Hans Ellervik (WP):

– Man blir nästan förbannad. Jag förstår att man behöver stänga, men det här med ljuset i biblioteket borde man tänkt på redan i förberedelserna.

Ellervik tycker även att Bostadsbolaget borde anpassa sig mer för biblioteksverksamheten.

Mariann Gustafsson (V) är även hon kritisk:

– Den tid de stänger är en tid då många börjar studera, då borde man ha tillgång till ett stadsbibliotek. Alla har inte möjlighet till att resa till ett bibliotek på annan ort eller nyttja bibliotekets e-tjänster.

Stadsbiblioteket stänger den andra september och förväntas öppna igen efter den 26:e oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!