Klubben avslöjar marknadens nyheter

På söndag är det dags för den årliga julmarknaden i Ankarsrum. Nu går det att ta tåget dit.

Årets nyhet är att det går att ta smalspåret till Ankarsrum och julmarknaden, avslöjar Margareta Svenson och Inge Johansson.

Årets nyhet är att det går att ta smalspåret till Ankarsrum och julmarknaden, avslöjar Margareta Svenson och Inge Johansson.

Foto: Karin Hertz

Ankarsrum2018-11-19 20:30

Julmarknadstraditionen startade redan 1949 i Ankarsrum och initiativtagare var från början IOGT. Sedan 1980 arrangeras marknaden av Ankarsrums orienteringsklubb.

Ponnyridning var det nya i fjol. I år kan marknadsbesökarna dessutom kliva på rälsbussen i Västervik och åka hela vägen till Ankarsrum.

– Vi hoppas att det ger oss fler besökare, vi hoppas på ett hundratal extra, säger Inge Johansson, en av arrangörerna.

Idén om att fråga om Smalspårsföreningen vill köra rälsbuss till Ankarsrum på marknadsdagen är orienteringsklubbens egen.

– Vi kör gärna till den här typen av evenemang. Resan från Västervik tar ungefär 45 minuter. Sen har besökarna två och en halv timme på sig innan vi kör tillbaka igen, säger Smalspårets Daniel Niklasson.

Marknaden äger traditionsenligt rum i Ankarsrums folkets hus. Inomhus kommer 25 utställare att visa sina alster, bland annat textilier, tavlor, läderföremål och knivslöjd.

Tre av deltagarna är nya. Smeden Olof Lindgren från Ankarsrum, Västerviksbon och glasdesignern Jill Elkins samt Sune Ivarsson som tillverkar och säljer fågelholkar.

– Vi försöker få till ett blandat utbud, men det är svårt att få tag på träslöjdare, säger arrangören Margareta Svenson.

Utanför folkets hus kan besökarna köpa mat, bröd, ost och fisk av 15 utställare.

Alla intäkter från marknaden går till orienteringsklubbens verksamhet och klubben arrangerar två olika lotterier.

– Vi har ett konstlotteri där vi lottar ut tavlor och ett jullotteri med skänkta vinster, säger Margareta Svenson och berättar att konstlotterna redan börjat säljas.

Ankarsrums orienteringsklubb har många aktiviteter på gång, bland annat är barmarks- och skidträningen för barn populär. Ett 15-tal barn deltar varje gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!