Kan Coop bli en konkurrent till Coop?

Kan Coop bli en konkurrent till Coop? KF Göta som driver Coopbutikerna i Västervik avvaktar med att kommentera köpet av Nettokedjan.

Jerry Svennerlind, vd för KF Göta.

Jerry Svennerlind, vd för KF Göta.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2019-05-14 05:00

I förra veckan blev affären där Coop Butiker & Stormarknader AB köper Nettos svenska butiksnät offentlig. Coop-bolaget driver i dag bland annat Coops butiker i Mälardalen och Östergötland. I Västervik ägs och drivs Coop-butikerna istället av föreningen KF Göta med säte i Växjö.

Kan det innebära att KF Götas butik Högöhallen får konkurrens av en ungefär lika stor Coopbutik vid Vapengränd, ägd av Coop Butiker & Stormarknader AB? Eller finns det en plan där Coop Butiker & Stormarknader och KF Göta har pratat ihop sig?

– Jag vill avvakta att kommentera affären tills dess att konkurrensverket godkänt den, säger Jerry Svennerlind, KF Göta.

Han vill inte berätta hur mycket föreningen kände till om affären i förväg, men säger däremot:

– Affären är i grunden bra. Den stärker Coop.

En liknande situation uppstod 1997 när Sparbanken och Föreningsbanken gick ihop. Det löstes, till exempel i Västervik och Gamleby, med att den lokala stiftelsen fick köpa Föreningsbankens kontor från den nya sammanslagna bankaktören. På andra håll i landet tackade stiftelser nej till att köpa kontor. I Skåne finns det orter där Swedbank och den lokala Sparbanken Syd är konkurrenter.

Tidigare har Coop Sverige drivit stormarknader i större städer som Jönköping och Kalmar, medan den regionala föreningen drivit mindre och mellanstora butiker i samma stad. 2015 köpte dock KF Göta de två Coop Forum-stormarknader som fanns i regionen av Coop Sverige AB.

Högöhallen drivs av den ekonomiska föreningen Göta. Några hundra meter bort ligger Netto Vapengränd som kan komma att köpas av en annan del av den kooperativa rörelsen.
Högöhallen drivs av den ekonomiska föreningen Göta. Några hundra meter bort ligger Netto Vapengränd som kan komma att köpas av en annan del av den kooperativa rörelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!