Hon tvingades byta riktning i livet

Hon trodde att hon hade hittat sitt kall som frisör, men så blev Monica Tesanovic tvungen att hitta en annan väg.

Monica Tesanovics liv tog en vändning efter gymnasieåren.

Monica Tesanovics liv tog en vändning efter gymnasieåren.

Foto: Pressbild

Västervik2019-07-22 16:30

24-åriga Monica Tesanovic växte upp i Frödinge. När det var dags att söka till gymnasiet flyttade hon till Västervik och gick frisörlinjen. Efter studenten fick hon jobb på frisörsalongen People i Västervik och hon minns med värme i rösten sin före detta arbetsplats:

– Jag trivdes oerhört bra där. Kollegorna blev som en extrafamilj, vi stöttade varandra i allt.

Men under 2015 började Monica bli sjuk – hon fick utslag och hade svårt att andas. Efter en utredning fick hon veta att hon var allergisk mot kemikalier som bland annat används inom frisöryrket. Av sin läkare fick hon ett brev som sa att hon var tvungen att sluta som frisör. Det slog hårt mot Monica.

– Det kändes som att någon ryckte undan något framför näsan på mig, berättar hon.

Hon började se sig omkring efter en ny karriär och efter en tid sökte hon till Uppsala universitet efter att vänner till henne börjat plugga där. Hennes plan var aldrig att börja plugga efter gymnasiet, men hon bestämde sig och satsade på det ändå. Monica berättar att hon kunde finna kraft i den resa som hennes föräldrar gjort sen de kom till Sverige som flyktingar från Bosnien år 1993.

– Om de som 22- och 23-åringar kunde komma hit med min då treåriga syster och få jobb, köpa hus och skaffa sig ett bra liv, så kan jag klara det här. Jag har ju världens chans, säger Monica.

I Uppsala började hon om. För ett år sedan startade hon sitt egna företag och i våras tog hon sin kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap. Företaget, Lucy Network, är ett nätverk för unga kvinnor med syfte att inspirera och jobba för jämställdhet, social hållbarhet och personlig utveckling. Genom hennes företag har medlemmar blivit engagerade inom bland annat politik och ekonomi.

– Jag vill engagera och se samhället fortsätta bubbla av inspiration, menar Monica och berättar vidare om sin filosofi:

– Vi har alla ett ansvar på ett eller annat sätt. Jag vill jobba för de som kommer efter mig.

Genom sitt företag har Monica anordnat träffar till vilka hon bjudit in nätverksmedlemmar och kvinnor inom näringslivet för att diskutera olika ämnen. Exempel på teman för träffarna är ekonomi och psykisk hälsa. Företaget kommer i höst att övergå i en ideell förening.

Idag jobbar Monica i Stockholm som marketing manager, men hon ser ändå att Västervik finns någonstans i hennes framtid.

– Jag älskar ju Västervik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!