Hästintresset var starten till egenföretagandet

Som egen företagare behöver man en plan B. Det anser Madelaine Karlsson som driver sadelmakeri och tapetserarverkstad i Odensvi.

Priser pryder ett av källarfönstren.

Priser pryder ett av källarfönstren.

Foto: Karin Hertz

Odensvi2018-12-03 16:24

Sadlar på bordet och klädsel till en soffa. Verkstaden ligger i villans källare och här ryms allt som behövs på liten yta. Ridskolor lämnar in sadlar för lagning, men hon nytillverkar också packvärskor till motorcyklar, vapenremmar och patronbälten till jägare bland mycket annat.

För tillfället har hon också omklädning av kuddar till en skinnsoffa på beställning.

Madelaine Karlsson har alltid haft ett stort hästintresse och bild och slöjd var roligaste skolämnena.

– Att ha enmansföretag är tufft emellanåt, men jag gör det jag brinner för. Jag gillar skapandet och färg och form. Inget uppdrag är det andra likt och det är kunden som väljer hur det ska se ut i slutändan, säger hon.

Det har hunnit gå 25 år sedan Madelaine började arbeta som sadelmakare. Numera kommer hennes långväga kunder från såväl Östergötland som Stockholm och Örebro.

För sex år sedan började hon även arbeta som tapetserare och parallellt med egenföretagandet arbetar hon 20 procent som undersköterska.

– Att vara företagare är att alltid ha en plan b och en plan c. Det gäller att ha en backup-plan.

De två hantverksyrkena går in i varandra och även tidigare fick hon tapeseraruppdrag. Uppdragen varierar stort. När Marieborgskyrkans kyrkbänkar skulle få nya dynor gick uppdraget till Madelaine.

– Det var ett väldigt stort arbete. Jag klädde om 124 sitt- och ryggdynor. Det är häftigt att se resultatet och de valde ett vackert tyg som passar de rödbetsade väggarna, säger hon.

Hästintresset var starten till Madelaine Karlssons yrkesval. Hon gillar dessutom att skapa och redan i skolan var slöjd och bild favoritämnen.
Hästintresset var starten till Madelaine Karlssons yrkesval. Hon gillar dessutom att skapa och redan i skolan var slöjd och bild favoritämnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om