Hårda vindar sätter stopp för tågen

SMHI har gått ut med klass I-varning för delar av Småland inför söndagen. De hårda vindarna sätter bland annat stopp för tågtrafiken på Tjustbanan.

SMHI går ut med en klass 1-varning för Östergötland söndag eftermiddag. Det väntas mycket hårda vindbyar. Bilden är däremot från Djupadal i Skåne den 15 december 2019.

SMHI går ut med en klass 1-varning för Östergötland söndag eftermiddag. Det väntas mycket hårda vindbyar. Bilden är däremot från Djupadal i Skåne den 15 december 2019.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2020-02-15 15:23

Ovädret, som i Storbritannien har fått namnet Dennis, rör sig in över Skandinavien med stormvindar och stora regnmängder.

Allra hårdast väntas vinden bli på västkusten. Men SMHI går även ut med klass 1-varningar för östra delen av Kronobergs län och östra delen av Jönköpings län. Det varnas för mycket hårda vindbyar – mellan 21 och 25 meter per sekund – från söndag eftermiddag. Värst blir det i norra delen av Kronobergs län.

De hårda vindarna sätter stopp för tågen på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik. Trafiken stängas av från och med söndag klockan 17:50 och beräknas komma igång igen under måndagen.

SMHI:s klass 1-varningarna i östra delarna av Kronobergs län och Jönköpings län gäller även för höga flöden i flera vattendrag. I kombination med regn kan det orsaka översvämningar i helgen, men kulmen väntas på måndag. Lokalt kan flödena nå klass 2-nivå i Jönköpings län.

I den hårda vinden finns en risk för att grenar kan knäckas och enstaka träd kan blåsa omkull.

– Vi har inte haft mycket till tjäle i marken i vinter. Det kan öka risken för att trädfällning och skapa problem, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Han manar till försiktighet ute på vägarna under ovädret.

– När vi når de här vindstyrkorna kan höga fordon behöva ta det lite extra försiktigt på vägarna. Det är ostadigt väder och kan förekomma regn. Det kan medföra sämre sikt så man kan behöva ta hänsyn till det när man är ute och kör, säger Marcus Sjöstedt.

Vad kan vi mer behöva tänka på inför söndagens oväder?

– Om man har lösa föremål i sin trädgård eller på sin balkong kan det vara en god idé att ta bort dem så att de inte flyger omkring, säger Marcus Sjöstedt.

Klass 1 är den lägre varningsgraden i en tregradig skala där 3 är den mest allvarliga varningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!