Han vill skapa miljöer där människor trivs

Efter att jag har yrat runt en god stund så hittar jag till slut Atriohuset. Det är ett fint gammalt vitt hus, som ser ut att vara minst hundra år gammalt. Det är här som Daniel Byström har sin designerfirma.

Eftersom Daniel reser mycket så blir han ofta frågad om varför han inte flyttar från Västervik. Men Daniel älskar Västervik och tycker att det är en bra plats för hans barn att växa upp på.

Eftersom Daniel reser mycket så blir han ofta frågad om varför han inte flyttar från Västervik. Men Daniel älskar Västervik och tycker att det är en bra plats för hans barn att växa upp på.

Foto: Joel Pettersson

Familj2020-03-07 10:00

Dörren öppnas av en lång man med kort mörkt hår och ett vänligt leende. Det är Daniel. Det visar sig att han sitter i ett möte på Skype. Han ber mig att sätta mig medan han avslutar konversationen. 

Daniel Byström är i grunden innovations- och designingenjör och arbetar med industridesign, grafisk design, varumärkesutveckling och design management. Just nu är det destinationsutveckling som är på tapeten.

Det märks att en designer håller till i lokalen. Här och var står burkar med pennor, färgburkar, linjaler, ett ljusbord och små möbelmodeller. På skrivbordet står ett diplom som Daniel har fått av Håkan Juholt, den svenska ambassadören på Island och före detta partiledare för Socialdemokraterna.

Daniel arbetat med flera olika projekt i Sverige, Norge och östra Island och för ett år sedan blev han rådgivare till Islands turiststyrelse. Men han gör också lokala arbeten i Västervik, som att designa logotyper till lokala företag. 

När Daniel har pratat klart på Skype, hämtar han två koppar kaffe och slår sig ned på en stol mittemot mig. När jag frågar honom om han är bra vän med Håkan Juholt så håller han upp ena handen med pekfingret och långfingret i kors.

– We're like this! Haha. Jag arbetar ju mycket på Island och till slut korsades våra vägar helt enkelt. Våra arbeten gör att vi ofta träffas och nu är vi goda vänner, säger han.

Atriohuset och kontoret därinne har en stor betydelse för Daniel. Det var nämligen här han började, när han startade eget 2005. Innan dess var det Daniels vän och mentor, designern Rolf Herrström som höll till där. 

– Vi har bra kontakt. Han kommer och hälsar på ibland och checkar läget, säger Daniel glatt.

Men Daniel Byström och hans firma blir inte kvar länge till i Atriohuset. Husets ägare har nya planer. I dessa planer gjordes inget utrymme för Daniel och hans verksamhet.

– Efter 15 år måste jag flytta. Jag vet inte vart, säger han medan hans blick sakta faller mot golvet. 

Men även om det tar hårt på Daniel att han måste packa och flytta sin verksamhet efter 15 år, så har han inte gett upp. Han har hopp om att allt kommer ordna sig i slutändan.

– Det är vemodigt. Men förändring för oss vidare i livet. Jag har ärvt det norrländska lugnet från min far och är säker på att det ordnar sig på något vis, säger han med ett litet leende.

Daniels barn har ärvt hans kreativitet. I fönstret står en liten träbåt som Daniels son Jack har gjort när han följde med Daniel till jobbet.

– Han är helt tokig i limpistolen. Han kan gå igenom hundratals träpinnar om dagen när han sitter och pysslar och bygger. 

Daniel reser mycket. Hans fru Lii Wiström reser ofta också, dock inte lika långt. Men med allt resande så behöver de ibland hjälp att passa barnen. Som tur är så har de bra släkt och goda vänner som hjälper till.

När man arbetar med destinationsutveckling så är man med och avgör hur olika miljöer kommer att se ut. Därför tycker Daniel att det är viktigt att alla får vara med och göra sin röst hörd. 

– Alla måste få vara med eftersom det handlar om att skapa miljöer där människor ska trivas. Därför är det viktigt att resultatet bli något som passar in, är vackert och folk kan vara stolta över, säger han.

Med kaffekopparna tömda så lämnar vi kontoret. Vi flyttar oss till källaren i huset intill. Här ligger en viktig del av Daniels verksamhet; verkstaden. Det känns som en resa bakåt i tiden, till en liten version av en slöjdsal från en grundskola.

Alla maskinerna finns där. En stor borrmaskin, en slipmaskin, en myriad av olika verktyg och den obligatoriska radion från 80-talet som ser sliten ut men fungerar felfritt.

– Ibland är det skönt att komma ner hit efter en lång dag och bara pyssla och rensa tankarna, säger Daniel. 

Daniel visar olika modeller han har designat. Han visar upp en produktprototyp av trä och berättar hur han arbetar. Men när han håller prototypen och tittar på den, så sjunker hans blick och jag ser att han kommer på andra tankar.

– Jag önskar att skolorna kunde göra mer för att främja barns kreativitet. Det är viktigt att värna om ämnen som bild, form och slöjd. Eftersom det är viktigt för barn att få skapa och använda sin kreativitet, säger han.

Daniel undervisar själv i möbeldesign på Träcentrum i Nässjö ibland. Det trivs han med, eftersom han anser att hans egna kunskaper främjas av att lära andra. 

I början var Daniels fokus att designa berömda möbler. Men nu är målet att hjälpa människor att skapa stolthet tillsammans.
I början var Daniels fokus att designa berömda möbler. Men nu är målet att hjälpa människor att skapa stolthet tillsammans.
Personligt

Daniel Byström 

Ålder: 39 

Familj: Frun Lii Wiström, 39 och barnen Jack, 10 och Nora, 5.

Föräldrar: Daniels far Sven-Erik Byström kommer från Sollefteå i Västernorrland och hans mor Ågot Byström kommer från Oskarshamn. De båda flyttade till Gamleby på 60-talet och bor fortfarande där.

När familjen väl samlas så vill de gärna vara aktiva. De brukar besöka badhuset tillsammans, åka skidor eller hitta på andra aktiviteter. Men ibland är det också skönt att samlas i soffan och titta på Netflix. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!