Han vill att parkeringen ska vara gratis

Ska det bli tredje gången gillt om parkeringsavgifterna i Västervik? Moderaten Harald Hjalmarsson är beredd att försöka driva igenom fri parkering om det inte kommit fram ett bra alternativ.

Harald Hjalmarsson (M) vill inte att parkeringsfrågan går i långbänk.

Harald Hjalmarsson (M) vill inte att parkeringsfrågan går i långbänk.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-23 11:43

LÄS MER:Politikerna tvekar om gratis parkeringar.

I veckan som kommer ska kommunstyrelsen ta upp parkeringsavgifterna för tredje mötet i rad. Politikerna har tvekat:

Försöket med fri parkering med p-skiva i centrum har fallit väl ut. Problemet är ekonomin. Försöket har inneburit ett inkomstbortfall mot budget på 2,2 miljoner kronor om året. Till det kommer skyltkostnader för 700 000 kronor.

En lösning som har diskuterats har varit att avgiftsbelägga hamnplan och ytterligare några parkeringar som i dag är gratis. Den enda större fria parkeringen för den som vill stå med bilen en hel dag skulle bli Stenhamra.

Partierna fick kalla fötter. De fyra utpekade parkeringarna är populära bland pendlare och tågresenärer.

– Jag tror att det skulle bli rally på morgonen bland pendlare för att hinna till Stenhamra innan den blir full, säger Harald Hjalmarsson.

Inför mötet kommande vecka har politikerna bett att man ska undersöka om man kan komma fram till en mer pendlarvänlig lösning.

Moderaten Harald Hjalmarsson säger nu att om en bra lösning inte presenteras så överväger partiet att försöka driva att de fyra parkeringarna även i fortsättningen förblir fria. Samtidigt som man fortsätter med fri parkering med p-skiva, men med differentierade parkeringstider.

– Inkomstbortfallet får läggas ut som beting på kommunstyrelsens övriga budget. 2,2 miljoner kronor motsvarar 0,5 procent av den budgeten. Det borde gå att hitta andra saker att spara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!