För den oinvigde är hästsportvärlden ganska svår att få grepp om. Uttryck som "förädla hästar" är inte helt lätta att förstå. Men det fungerar nästan som vilken förädling som helst, berättar Camilla Eriksson och Ida Linderson när vi träffar dem vid Ekhagens stall. Här finns året om mellan 12 och 15 hästar plus de hästar som privatpersoner hyr plats åt i boxar. Det är den uthyrningen som verksamheten vilar på, delvis.

– Vi både hyr ut boxplatser och förädlar, berättar Camilla Eriksson.

Camilla Eriksson håller i företagsbiten, hon är mycket ute på hästgården som de två arrenderar. Hon sköter bokföring och utveckling av företaget men rider även hästar.

Artikelbild

| Ida Linderson är beridare. Hon tränar och "föräldlar" hästar för försäljning. - Det handlar mycket om ryttaren också, bara för att man köper en bra häst innebär det itne att man vinner tävlingar.

– Nu den första tiden har vi inriktat oss på att utveckla och fixa med byggnaderna. Det har varit mycket att göra. Men det gillar jag mer och mer. Jag älskar att slå stolpar och fixa med gården. Den delen har tagit över lite.

– Det är Ida som är proffset när det kommer till hästar, hon är utbildad beridare och sköter den delen av företaget, säger Camilla Eriksson.

I stallet står Ida Linderson och ryktar. Hon ska snart ge sig ut på en tur för att motionera hästen, det ingår i "beridningsbiten". Beridare är en högskoleutbildning om två år, belägen i skånska Flyinge. I utbildningen lär man sig att träna hästar, bland annat för dressyr eller hopp. Ida LInderson är inriktad mot hopp, även om hon också hållit på med dressyr. Hon tävlar ofta och mycket, allt för att hålla igång hästarna i tävlingskondition och vana. Det är en del av affärsidén.

– Det handlar om att träna dem rätt. Vi köper en häst med potential, vi tränar den, tävlar med den och säljer den när vi hittat en lämplig köpare. Vi förädlar alltså produkten, som är hästen, säger hon.

Artikelbild

| Dunwall heter hästen.

Man säljer inte till vem som helst, engagemanget och kemin måste stämma.

– Annars blir kunderna inte nöjda. Det måste stämma mellan hästen och ryttaren och man måste veta hur man hanterar hästen. Annars är det som att köpa en sportbil men inte kunna köra den.

Artikelbild

| Företaget äger båda och det drivs på fritiden. - Det är mycket jobb men vi älskar det här. Det blir en livsstil, säger Camilla Eriksson.

Ekhagens stall ligger vackert beläget vid Gudingen. I hagarna går ståtliga hästar, halvblod med stamtavla.

– Vi har haft förmånen av att kunna handla med bättre och bättre hästar. Målet är att en av oss, Ida, ska kunna jobba med det här på heltid. I dag har vi båda fasta jobb och vi gör det här på vår fritid, säger Camilla Eriksson.

Artikelbild

| Stallhunden Siri är en naturlig del i stallivet. Hon brukar försöka medla när hästarna kommer i bråk, berättar Camilla Eriksson. - Men hon får inte så mycket uppmärksamhet just då.

– All ledig tid lägger vi i stallet och på gården. Det är slitigt ibland, men det är en förmån att kunna göra det man älskar, säger Ida Linderson.