Distanskursen Remake reuse recycle, som handlar om att göra om, återanvända och återvinna, drar i gång för andra gången i vår. Alla 16 platser är fulla. Det var likadant i höstas när kursen gavs för första gången.

– De som är lite äldre och vill gå en kurs har redan sitt liv någon annanstans. Då är det en fördel att samtidigt kunna bo kvar hemma och jobba, säger läraren Ida Nyman.

De som väljer att gå distans kursen är i alla åldrar, från 30 till 70 plus.

Artikelbild

| Gamla jeans kan användas till mycket, allt från väskor till plånböcker, midjeväskor och förkläden.

– Så vi har en väldigt bra bredd åldersmässigt. Men det är bara kvinnor.

Ida Nyman upplever att de elever som gick kursen i höstas har börjat tänka på ett annat sätt vad gäller återbruk.

En av uppgifterna var att göra en garderobsanalys och gå igenom sin garderob. Då fick eleverna fundera på vad de använder och vilka klädstilar de gillar. Ida Nyman menar att uppgiften öppnar upp för nya tankesätt.

Textilindustrin är den industri som påverkar miljön näst mest i världen, berättar hon. Oljeindustrin hamnar på första plats.

– Återbruk ligger i tiden, det är verkligen på g just nu. Folk börjar få upp ögonen för klimatet och att jorden inte mår bra. Slit och släng är inte grejen längre. Det blir så tydligt när vissa världsledare säger att det inte finns något klimathot, samtidigt som skogarna brinner på sommaren. Jag tror att folk har fått nog och vill göra något själva, säger Ida Nyman.

Det är bara fantasin som sätter gränserna vid återbruk av gamla kläder. Ida Nymans råd är att bara "börja göra" och inte tänka så mycket.