Fastan blev hetaste debattämnet

Är det rätt att tillåta att barn fastar under skoltid? Det blev månadens hetaste debattämne i kommunfullmäktige.

Ensemblen Teaterskeppet stod för ett avbrott i den politiska debatten under fullmäktigemötet. Skådespelarna bjöd på ett avsnitt ur pjäsen "Liket rör på sig" om Hungerupproret i Västervik.

Ensemblen Teaterskeppet stod för ett avbrott i den politiska debatten under fullmäktigemötet. Skådespelarna bjöd på ett avsnitt ur pjäsen "Liket rör på sig" om Hungerupproret i Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-05-27 20:00

För en månad sedan blev det ett långt och temperamentsfullt fullmäktigemöte där bland annat stödet till Västerviks IK avhandlades. Om en månad väntar vad som brukar bli ett långt och debattfyllt möte när budgeten för 2020 ska spikas. Kanske var det då naturligt att fullmäktiges majmöte blev av det lugnare slaget.

En ordentlig debatt blev det dock – om låg- och mellanstadieelever som deltar i fastan under den muslimska högtiden ramadan.

Sverigedemokraten Anne-Marie Norman ville veta varför skolorna i Västerviks kommun tillåter att barn deltar i fastan. I talarstolen jämställde hon fastan med fysisk misshandel.

– Tänk er själva att få stå med kurrande mage och titta på när deras kamrater äter, dricker och bygger på sina energiförråd för att orka med sin skoldag. Det är ynkligt att vuxenvärlden tillåter det.

Hennes fråga besvarade av barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S). På en punkt höll han med henne: Det är viktigt att barn får både den näring och den sömn som de behöver. Därför har skolorna skickat hem ett brev, både på arabiska och svenska, där vikten av näring och sömn betonas, sade han.

– Däremot kan vi inte tvinga någon att äta, sade han.

Han lade också till att fastan inte är att jämställa med svält. Barnen ges chans att äta, och fastan varar under en begränsad period.

Flera andra partier var uppe i talarstolen. Elin Landerdahl (M) hänvisade till andra kommuner där man försöker ha en direkt kommunikation med föräldrarna. Johannes Regell från Socialisterna såg en viktig principfråga.

– Vi måste slå vakt om upplysningens ideal om ett sekulariserat samhälle.

Han ansåg att det var fel att religion ska få ta plats i skolan. Där kritiserade han SD för att vara inkonsekvent – att i ena stunden slå vakt om kristna inslag i skolan och i nästa problematisera muslimska traditioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!