Fartyget bogserades på tisdagskvällen

På tisdagskvällen påbörjades bogseringen av Makassar Highway till Oskarshamn. Fartyget bär fortfarande på stora mängder olja men är för skadat för att vänta på tömning.

Makassar Highway har lämnat Flatvarp och är påväg mot Oskarshamn.

Makassar Highway har lämnat Flatvarp och är påväg mot Oskarshamn.

Foto: Ulrik Alvarsson

Loftahammar2018-07-31 17:20

Makassar Highway ligger inte längre på grund. Fartyget slet sig loss under helgen och ligger nu längre ut i norra Tjust skärgård. Hon bar tidigare på cirka 400 000 liter olja och sedan grundlossningen har 14 000 liter läckt ut. Drygt 7 000 liter har nu skopats upp i vattnet och längs klipphällar. På tisdagskväll kommer hon bärgas till Oskarshamn, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande.

På plats i Flatvarp finns Kustbevakningen, Räddningstjänsten, Försvarsmakten, Länsstyrelsen, och ett stort antal frivilliga. Alla hjälps åt och arbetar intensivt. Totalt är styrkan cirka 130 man.

Under tisdagens presskonferens medverkade Patrik Lindén från Kustbevakningen, Jörgen Svensson från Räddningstjänsten och Sigge Sundström från länsstyrelsen.

Patrik Lindén förklarade att läget det senaste dygnet har trappats upp och man har funnit att fartyget har mycket allvarliga skador.

– Vi gjorde nya dykningar igår och insåg att fartygets skador ökar risken för mer utsläpp, säger Patrik Lindén.

Originalplanen var att kustbevakningen skulle säkerställa samt tömma fartyget på oljan och därvid skulle Transportstyrelsen ta över bogseringen. Men efter lägesupptrappningen har man nu bedömt att situationen är för allvarlig och fartyget ska transporteras bort omedelbart. Oljetömningen har stoppats och Makassar Highway kommer nu att fraktas till Oskarshamn, en färd som planeras ta upp emot ett och ett halvt dygn.

Räddningstjänsten tillsammans med militären och de frivilliga fick igår upp cirka tre ton oljekontaminerade alger och vatten. De jobbar från morgon till kväll och söker av ö efter ö. Räddningsledaren Jörgen Svensson säger att oljespillet nu börjat röra sig över länsgränsen norrut mot Östergötland. Den största mängden har man hittat i Flatvarp och de närliggande öarna. Torrö har även drabbats hårt av oljespillet. Tjockolja är giftig och förstör både djur och natur som den kommer i kontakt med.

– Vi har påträffat ett tiotal gråänder som tagit skada av oljan, men inte fler, säger han.

På presskonferensen sa Jörgen Svensson även att en samverkansstab ska upprättas i Oskarshamn för att centralisera arbetet och effektivisera bogseringsprocessen.

På frågan om olyckan kunde ha förhindrats på något sätt svarar Patrik Lindén:

– Vi har gjort precis allting vi har kunnat. Men det var olyckliga omständigheter som gjorde att situationen uppstod.

Oljan breder ut sig över klipporna i Flatvarp.
Oljan breder ut sig över klipporna i Flatvarp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!