Donia Hanah och Nima Isman läser andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Västerviks gymnasium. Hela deras klass besökte Campus Västerviks inspirationsdag Min framtid under torsdagen.

– Vi har varit på studiebesök på sjukhuset. Vi fick höra om hur det var att vara barnmorska och det skulle jag kunna tänka mig att plugga vidare till, säger Donia Hanah.

Nima Isman skulle vilja läsa till optiker.

Artikelbild

| Donia Hanah och Nima Isman får inspiration av Västervik framåts Johan Öhrling Elltorp.

– Som optiker kan man starta eget, jobba i affär eller inom sjukvården. Man kan också åka runt i världen och hjälpa människor. Det är jobbigt att inte se, säger Nima Isman som själv har glasögon.

Även elever från Gamleby folkhögskola var på plats på campus.

– Jag vill läsa till ämneslärare i historia och engelska och har funderat på Linköping, Lund eller Jönköping så därför var det intressant att komma hit i dag, säger Filip Poikela.

Wasim Khalid skulle gärna vilja läsa psykologi.

Artikelbild

| Filip Poikela, Wasim Khalid och Lucas Falck som läser allmän kurs på Gamleby folkhögskola passade på att besöka Campus Västervik.

– Det är jätteintressant att få lära sig att förstå hur människor tänker, säger han.

Under förmiddagen fanns representanter från Linköpings universitet, Högskolan Väst, Linnéuniversitetet samt Västervik framåt på plats och under eftermiddagen berättade olika yrkesgrupper om sina arbeten i gymnasiets aula. Inbjudna var en förskollärare, en ingenjör, en HR-specialist, en polis, en brandman, en socialpedagog, en socialpedagog, en sjuksköterska och en it-tekniker.

Artikelbild

| Katja Vrettou på Campus Västervik.

– I Västerviks kommun finns bara tre manliga förskollärare och vi har försökt att tänka jämställt när vi bjudit in yrkesverksamma. Vi har exempelvis bjudit in en kvinnlig ingenjör, säger Katja Vrettou, Campus Västervik.

Hösten 2019 blir det möjligt att studera till förskollärare på Campus Västervik. Det är Linköpings universitet som håller i utbildningen som har 20 platser i Västervik.

Artikelbild

| Marie Hedberg, studievägledare vid Linköpings universitet, informerade eleverna om förskollärarprogrammet.

– Förskolläraryrket behöver lyftas från flera håll. Nu går det att läsa till förskollärare på hemmaplan, säger Katja Vrettou och berättar att det råder stor brist på förskollärare.

Musikartisten Petter föreläste också under eftermiddagen i gymnasieaulan.

Artikelbild

| Nima Isman och Donia Hanah läser vård- och omsorgsprogrammet på Västerviks gymnasium.

– Petter var i Västervik för två år sedan. Väldigt många ungdomar och lärare tyckte att han var inspirerande. Vi tycker att han är rätt person, han är en av de mest motiverande vi har haft som föreläsare, säger Katja Vrettou.

Under förmiddagen fick eleverna också möjlighet att besöka framtida arbetsgivare, bland annat Elfa och Västerviks kommun.