De riktar hård kritik mot Migrationsverket

Migrationsverkets sätt att avgöra vem som får stanna i Sverige och inte är slumpmässigt och helt rättsosäkert anser ett par i Västervik som under flera år har hjälpt ensamkommande.

De ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan som inte får asyl kan hamna i Kabul.

De ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan som inte får asyl kan hamna i Kabul.

Foto: Musadeq Sadeq

Västervik2019-03-17 19:00

Paret vill inte gå ut med namn och bild eftersom de anser att det, enligt den erfarenhet de har från sina kontakter med Migrationsverket, kan påverka asylprocessen för den pojke de just nu har i sin vård. Bara det är en allvarlig kritik mot hur den statliga myndigheten verkar.

Paret har haft flera pojkar, för det är främst pojkar som kommer ensamma, boende hos sig och har sett ännu fler fall än just de egna pojkarna. De upplever att kritik mot Migrationsverkets hantering skulle kunna ligga dem i fatet senare.

– Vi har sett alltför mycket för att våga riskera något, säger mannen i familjen.

Den allvarligaste kritiken paret har är mot att så mycket makt placeras i den förste handläggarens händer.

– Det är rena lotteriet. Den första handläggaren man träffar är den som avgör, sen går de andra på det. De bemödar sig inte ens med att sätta sig in i ärendet, säger mannen.

De berättar att de varit med vid många asylfall och de har aldrig varit med om att någon gått emot den förste handläggarens bedömning, vare sig åt det ena eller andra hållet.

– Säger handläggaren nej första gången är det kört. Då spelar det ingen roll hur mycket nya uppgifter som kommer fram, säger mannen.

De kritiserar också att de inte får veta vad det är som gör att pojken som fått avslag inte får veta varför.

– Du har inte gjort din historia trovärdig, säger de, men de talar inte om vad det är de inte tror på. Vi kanske skulle kunna förklara om de gjorde det, säger mannen.

En annan kritik de framför är alla dessa resor för åldersbestämningar och information. På ett par veckor skulle en av ungdomarna först till Malmö för att röntga ett knä. Sen till Karlskrona för att få veta vad som händer när man utvisas och sen till en annan ort för att röntga något annat.

– Allt det här bryter ner en människa, säger mannen.

Och så är det frågan om ett tryggt mottagande när de kommer till Afghanistan.

– Där borde det ligga på Migrationsverket att bevisa att det faktiskt är möjligt innan de skickar tillbaka någon. De har ingen förståelse för hur ett land som Afghanistan fungerar. För många som flytt har de nära släktingarna blivit dödade och det kan vara andra släktingar som gjort det, säger kvinnan.

Tidningen har sökt Migrationsverket för kommentarer kring kritiken och de har lovat att återkomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!