De ger stöd åt utsatta tjejer

Tjejjouren Madicken stöttar tjejer. Det kan handla om sexuella övergrepp eller om en kompis mår dåligt.

Tjejjoruen Madicken startade 2015 och har sin bas i Vimmerby.

Tjejjoruen Madicken startade 2015 och har sin bas i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Västervik/Vimmerby2019-03-08 06:00

I en skolundersökning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), 2015, var det långt fler flickor än pojkar i årskurs nio som uppgav att de blivit utsatta för sexuellt ofredande.

– Det är så det ser ut. Det blev extra tydligt i och med metoo. Det var många som vågade berätta vad de hade varit med om, säger Tove Strand, en av åtta tjejer som ideellt driver Tjejjouren Madicken med säte i Vimmerby.

På måndagar mellan 18.30 och 20.30 är Madickens chatt öppen. Tjejerna som svarar i chatten har tystnadslöfte. De berättar alltså inte vad de får veta med undantag om de bedömer att det är fara för liv. De som kontaktar Madicken får också vara helt anonyma om de vill. Och det är inte bara de som bor i området kring Vimmerby och Hultsfred som kan chatta. Den är öppen för alla tjejer oavsett var man bor.

– De som kontaktar oss kan ha blivit utsatta för något som de inte är säkra på om det är ett brott. De kan fråga om det de har upplevt är normalt.

Tjejjouren Madicken jobbar även förebyggande genom att besöka skolor. Efter dessa besök är det ofta fler som kontaktar dem och vill chatta.

– Vi är inga yrkespersoner, men vi kan vara de första som får höra de stödsökandes historia. Vi stöttar och hör efter hur de vill gå vidare. Vi ger tips på olika möjligheter.

Det kan vara att prata med någon i sin närhet eller med kuratorn på skolan.

Skolorna har planer där det beskrivs hur arbetet mot kränkande behandling ska ske.

– Dessa planer visar att man tar den här frågan på allvar. Men det kan vara svårt att upptäcka. Mycket sker över nätet.

Tove Strand menar att det är angeläget att man vågar prata om både specifika händelser och generellt.

– Om någon berättar om ofredanden eller övergrepp är det viktigt att vuxna inte trivialiserar händelsen. Till exempel i den här stilen: "Ja, han nöp dig, men det är bara för att han tycker om dig". Då rättfärdigar man beteendet och det är ju inte bra för killen heller.

Tove Strand säger att i skolan är det kuratorer och skolsköterskor som man kan vända sig till.

– Det kan ju vara skönt att ha med en kompis första gången man ska träffa en kurator. Sedan är det viktigt att komma ihåg att det är aldrig ens eget fel om man har blivit utsatt. Många lägger skuld och skam på sig själva.

Tjejjouren Madicken arbetar med teman för att lyfta olika problem.

– Inför internationella kvinnodagen har vi haft temavecka på våra sociala medier kring porr och vad det har för konsekvenser, säger Tove Strand.

Tove Strand är engagerad i Tjejjouren Madicken.
Tove Strand är engagerad i Tjejjouren Madicken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!