Därför försvinner extratjänsterna i år

Det är den förändrande arbetsmarknadspolitiken som leder till att extratjänsterna försvinner från Västerviks museum. Det säger Ann-Brith Sköld på Arbetsförmedlingen.

Det minskade statliga stödet för olika arbetsinsatser har satt stopp för nya extratjänster genom Arbetsförmedlingen

Det minskade statliga stödet för olika arbetsinsatser har satt stopp för nya extratjänster genom Arbetsförmedlingen

Foto: Robert Preusse

Västervik2019-07-17 07:00

Extratjänsterna har varit ett sätt att aktivera de som stått utanför arbetsmarknaden länge, ge dem nya erfarenheter och referenser, men även för att underlätta integrationen för de som är nya i landet. Till följd av nedskärningar i regeringsbudgeten är extratjänsterna något som nu sakta men säkert fasas ur.

– Myndighetens statliga medel för aktiviteter och anställningstöd minskade med 4,5 miljarder kronor i budgeten. En följd av detta blev ett stopp för skapandet av nya extratjänster, något som gör att en del folk mister sin sysselsättning när årets kontrakt löpt ut, säger Ann-Brith Sköld som är tillförordnad chef över Arbetsförmedlingen i Västervik.

Hur påverkar detta de som omfattas av extratjänsterna?

– Det kommer att påverka dem till följd av att färre får chans att komma ut i arbete, vi har redan nu sett en tydlig nedgång, säger Sköld. Hon poängterar att det fortfarande finns andra arbetsmarknadsprojekt som kan hjälpa dem som har gått länge i arbetslöshet, men att det blir färre som kommer att kunna nyttja dessa. Är det så att man berörs av nedskärningarna så är Skölds tips att man får försöka se framåt och förhoppningsvis har man genom extratjänsten fått goda kunskaper och referenser som kanske kan leda till ett framtida jobb.

– Det är svårt att säga vad som kommer att hända i arbetsmarknadspolitiken. Vi får se hur det blir i den framtida budgeten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!