Civila kan utbildas för snabb insats

Vill du, som civilperson, kunna hjälpa till i händelse av olycka, brand eller sjukdomsfall i samhället där du bor? I så fall kan CIP vara något för dig.

Henning Håkansson, Elize Hjalmarsson, Ullakarin Johansson och Peter Helge i samtal om CIP.
Utanför bild: Sussie Levin Elb och Hans Engström.

Henning Håkansson, Elize Hjalmarsson, Ullakarin Johansson och Peter Helge i samtal om CIP. Utanför bild: Sussie Levin Elb och Hans Engström.

Foto: Lotta Gometz

Blankaholm2018-09-28 20:00

Nu hoppas enheten för räddningstjänst och samhällsskydd kunna införa just detta på tio platser i kommunen.

I korthet går det ut på att intresserade civilpersoner får grundläggande utbildning i brandsläckning, förstahjälpen och hur man använder en hjärtstartare.

Först ut är Blankaholm där det hölls ett inledande informationsmöte på onsdagskvällen.

CIP står för Civil Insats Person.

– Förhoppningen är att vi kan få ihop 6-10 personer på varje ort som kan delta i utbildningen, säger Peter Helge som är verksamhetsansvarig på räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Tanken är att samhällsföreningar, eller motsvarande, äger, förvarar och underhåller diverse hjälpmedel som man kommer att förses med, detta tack vare ett bidrag från Tjustbygdens sparbanksstiftelse.

Det handlar om en hjärtstartare, pulverbrandsläckare, brandfilt och förstahjälpen-kit.

Övriga orter där man tänkt sig utbilda CIP-personer är Edsbruk, Hasselö, Totebo, Odensvi, Blackstad, Ukna, Eknö, Almvik och Gunnebo.

– Det här är platser dit samhällets räddningsresurser har lång framkörningstid. Om det finns eldsjälar på dessa platser så får de höra av sig till mig för att se hur vi kan komma igång där också, säger Peter Helge.

Han poängterar att det alltid är frivilligt att ge sig iväg om man får ett larm. Kännedom om att det inträffat något får man via sms/app i telefonen.

CIP är resurs i väntan på räddningstjänsten, ett komplement.

– Varje minut är viktig vid till exempel ett hjärtstopp. Och där det hänt en olycka kan det vara lugnande för den som är drabbad att det finns en medmänniska på plats fram tills räddningspersonal hunnit fram.

De församlade på onsdagskvällen: Sussie Levin Elb, Elize Hjalmarsson, Ullakarin Johansson, Henning Håkansson och Hans Engström är alla intresserade av att utbildas i CIP.

Hans Engström hoppas att man får igång CIP i Totebo. Själv bor han i Yxered.

Det var sommarens torka och bränder som gjorde honom intresserad.

– Jag är själv skogsägare och hade en olustig känsla i magen under sommaren. Vid ett tillfälle brann det ju samtidigt på flera platser i kommunen, bland annat hos oss på två ställen och då hade räddningstjänsten ingen möjlighet att komma.

Sussie Levin Elb förklarar att hon anmält sig eftersom hon gärna vill hjälpa till om hon kan.

Så vad händer nu?

– Målsättningen är att vi ska kunna dra igång utbildningarna för de första två platserna redan i höst. Men om det inte går i lås ska vi åtminstone ha bestämt datum för de första utbildningstillfällena innan årsskiftet,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!