Byteshandel gav (V) utdelning

Kohandel både till vänster och till höger har gett Vänsterpartiet extra mycket inflytande.

Leif Svensson (V).

Leif Svensson (V).

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-12-14 19:00

Nu dyker det upp fler detaljer från den uppgörelse som den rödgröna koalitionen gjorde med Vänsterpartiet och Socialisterna i förra veckan.

För en vecka sedan berättade vi att Vänsterpartiet och Socialisterna ingått i valteknisk samverkan. Tillsammans skulle de kunna ta platser i kommunens nämnder och styrelse som de inte skulle klara av att ta var och för sig. Den uppdelning som partierna gjorde innebar att Vänsterpartiet skulle få en ordinarie plats i vardera kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden, medan Socialisterna får ordinarie plats i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Förra fredagen sades också att Vänsterpartiet skulle ha ett "politiskt" samarbete med den rödgröna majoriteten. Nu visar det sig att det funnits en prislapp för det samarbetet: En ordinarie plats i vardera socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Det betyder att V genom förhandlande kunnat utnyttja den knepiga politiska situationen i kommunen till sin fördel. I barn- och utbildningsnämnden har partiet inte haft någon representation under mandatperioden som gått. Under de kommande åren får man både en ordinarie plats och en ersättarplats.

I socialnämnden hade partiet bara en ersättarplats. Nu får man både en ordinarie och ersättarplats.

Leif Svensson hoppas att partiet även ska kunna sätta spår i den förda politiken.

– Tänk på hur Vänsterpartiet kunnat agera på riksnivå under mandatperioden som gått. Så vill vi jobba i Västervik.

På riksnivå har partiet, utan att sitta i regeringen, deltagit i ett antal uppgörelser med S-MP-regeringen som befunnit sig i minoritet.

Ingela Svensson tar över Socialnämnden

De rödgröna presenterade sina nomineringar på fredagen. Som väntat nomineras Dan Nilsson (S) till kommunstyrelsens ordförande, och Conny Tyrberg (C) som vice ordförande. Känt sedan tidigare var att Marcus Fridlund (S) skulle nomineras till barn, och utbildningsnämndens ordförande. Annette Torstensson (C) förblir 1:e vice ordförande. I socialnämnden tar Ingela Svensson över ordförandeklubban. Saad Benatallah blir 1:e vice ordförande. I miljö- och byggnadsnämnden förblir Ulf Jonsson och Akko Karlsson, ordförande resepktive 1:e vice ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!