Sara André jobbar som kurator på Bris. Hon berättar att det varje dag är barn som kontaktar Bris, och många av dem har mått dåligt länge. Det är inte fler vid jul än annars, men sett över hela året ökar antalet stödjande kontakter för varje år.

På jullovet brukar det ligga på runt 1 200 kontakter. Det är en summa som har varit ganska konstant under åren. Ofta är det vissa frågor som återkommer, när barnen hör av sig vid jul.

– Ensamhet, att känna sig utsatt och isolerad från omvärlden, är återkommande i barns samtal till Bris under jullovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i ett pressmeddelande.

Förutom ensamhet är det många barn som kontaktar Bris vid bråk och konflikter hemma. Många barn hör också av sig om vuxna som dricker för mycket.

Sara André tycker att man ska fundera över om man inte kan avstå från alkoholen, för barnens skull.

– Barn reagerar väldigt starkt på vuxna som dricker. Man behöver inte dricka så mycket för att få ett annat beteende.

Ofta finns det förväntningar på hur en jul ska vara, och då blir det extra jobbigt när dessa förväntningar inte uppfylls.

Den som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det man funderar mycket på eller behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är öppen alla dagar klockan 14–21. Samtalet kostar inget och man får vara anonym om man vill.

Vuxna kan också ringa Bris, om man är orolig över egna eller andras barn. Bris vuxentelefon om barn nås på 077-150 50 50.

Det finns även en stödlinje för idrottsledare, 077-440 00 42. Telefontid för båda linjerna är vardagar 9–12.