Yrvind i exklusiv intervju: "Nu närmar jag mig solen."

Det har gått drygt 40 dagar sedan Sven Yrvind seglade från Ålesund i Norge. Vi har fått en exklusiv möjlighet att intervjua honom.

Sven Yrvind har målet inställt på Azorerna. Bilden är taget i hans verkstad i Västervik.

Sven Yrvind har målet inställt på Azorerna. Bilden är taget i hans verkstad i Västervik.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2020-08-12 09:00

– Det har varit väldigt rått och kallt. Under tre veckor har solen inte synts. Det är fukt överallt som inte går bort, skriver Sven Yrvind som just nu befinner sig ombord på sin lågenergibåt Exlex minor, en latitud söder om Irland.

Det var i slutet av juni som Sven Yrvind seglade från Ålesund i Norge. Från början var planen att välja en hamn längre söderut, men coronapandemin och stängda gränser tvingade honom att tänka om.

Vädret har inte varit det bästa.

– Det är som november: grått, fukt, kondens och mögel. Det tar på krafterna men nu närmar jag mig solen. Förutom vädret är allt okej, skriver han.

Under en tid har han haft på sig tre tjocka tröjor och två värmebyxor och dessutom krupit ner i dubbla sovsäckar under en filt för att hålla värmen. Numera har han två tröjor på sig i stället för tre.

Sven Yrvind längtar efter att nå fram till land. Han är på väg mot Azorerna och ön Faial, ett delmål på resan. Sedan är planen att segla vidare mot Sargassohavet, havet utan stränder.

– Jag har tröttnat på müsli och sardiner och längtar efter frukt, ost och bröd, skriver han. 

Han ser fram emot att träffa andra seglare på Azorerna och vill också skaffa fler böcker, trots att han har redan har ungefär 12 000 böcker nedladdade på sin läsplatta. 

Sven Yrvind längtar också efter att röra på sig och få tillbaka muskler.

Även båten behöver ses över när han når land. I dagsläget har den svårt att segla mot vinden, vilket gör att resan tar längre tid. 

Orsaken till att båten inte beter sig som Sven Yrvind vill är att han lastade på ett annat sätt än vad som var tänkt från början. Platserna där han skulle förvara mat var lite för små, så han fick lägga matvarorna på andra ställen än tänkt. Dessutom har den förändrade lastningen lett till att havsvatten skvätt in ibland och han kan inte heller röra sig ombord som han vill.

Trots vädret och svårigheterna att segla mot vinden är Sven Yrvind vid gott mod. Han trivs med lugnet och skriver att "det får ta så lång tid det tar".

Men han hoppas på lugnare väder med solsken framöver.

– Det som oroar är att sommaren lider mot sitt slut och att det blir mer och mer stormar. Höststormarna är snart här, skriver han och berättar att det också händer att orkaner ibland sveper över Sargassohavet.

Vi hoppas att kunna rapportera om Sven Yrvinds äventyr igen, så snart han når Azorerna.

Förra sommaren testseglade Sven Yrvind sin lågenergibåt Exlex minor i svenska vatten. Bilden togs då.
Förra sommaren testseglade Sven Yrvind sin lågenergibåt Exlex minor i svenska vatten. Bilden togs då.
Karta: Ålesunds kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!