Yrkesprogram ser ut att fyllas trots allt

Svenskt Näringsliv oroas över få sökande till tekniska yrkesprogram, men för Västerviks Gymnasium ser platserna ut att fyllas i den slutgiltiga ansökningen.

Det slutgiltiga gymnasievalet avslutades på onsdagen.

Det slutgiltiga gymnasievalet avslutades på onsdagen.

Foto: Erik Karlberg

Västervik2019-05-09 12:00

Yrkesutbildad personal efterfrågas på arbetsmarknaden i Kalmar län. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv så matchar dock inte antalet ansökningar till yrkesprogrammen den stora efterfrågan. Efter den preliminära gymnasieantagningen fanns enligt undersökningen tomma platser på flera program.

– Den dåliga matchningen mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan visar hur viktigt det är med utbildningsval som fungerar på arbetsmarknaden, säger Svenskt Näringslivs regionchef Ulrica Bennesved i ett pressmeddelande.

När nu gymnasievalen spikas i Västervik ser det bättre ut för Industritekniska programmet än vad som först befarats.

Per-Erik Dahl är rektor på Västerviks Gymnasium och berättar att skolan gör riktade aktiviteter under året för att locka fler ansökningar till yrkesprogrammen.

– Vi bjuder in alla elever i årskurs åtta till en träff där de får se hur utbildningen fungerar, säger Per-Erik Dahl.

Tillgängliga platser för ett program bestäms av barn- och utbildningsnämnden och justeras till kommande år baserat på antalet ansökningar. Charlotte Dunger-Fransson är antagningssekreterare på Västerviks Gymnasium.

– Vi har just idag 22 ansökningar till de 20 platserna på industriprogrammet. Bara till inriktning svets finns 16 ansökningar till de åtta platserna. Det kan gå både upp och ner innan antagningen stänger, men jag tycker det ser mycket bra ut, säger hon.

Den 8 maj stängde ansökan till det slutgiltiga gymnasievalet för Västerviks niondeklassare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!