Ylva gjorde sitt livs drömresa

Ylva Zanton från Västervik gjorde i februari sin drömresa till Varkala i södra Indien. Där har hon gått på yogaklasser och även spelat och sjungit inför publik.

Ylva Zanton. Lärare, musiker och yogaälskare. Foto: Åsa Thaberman

Ylva Zanton. Lärare, musiker och yogaälskare. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-03-29 05:48


När Ylva Zanton var i 20-årsåldern reste hon under några månader runt i Indien. Då provade hon på yoga och meditation med en guru. Nu 20 år senare ser livet annorlunda ut, Ylva är gift med Fredrik, de har tre barn och hon har fast jobb som lärare. Villa, vovve, Volvo. Drömmen om att återvända till Indien har legat och gnagt i bakhuvudet under många år. För två år sedan började Ylva med yoga igen och nu blev tankarna på Indien och yoga mer och mer påträngande.

- Det är så lätt att skjuta drömmar på framtiden, säger hon, så jag bestämde mig, nu åker jag!

Sagt och gjort, i februari var det dags. En underlättande faktor var att Västerviksbon Ulf Ebegård, som Ylva Zanton har ett band tillsammans med, just då befann sig i Varkala, Kerala. Han kunde fixa boende och även ett par spelningar. Med två gitarrer i bagaget begav sig Ylva till södra Indien för att utöva yoga och spela musik.

Indien är yogans hemland och för många indier är yogan en naturlig del av livet.

- Jag pratade med en taxichaufför som yogade en och en halv timme varje morgon, och på alla privatskolor är det obligatoriskt i undervisningen.

Utbudet av olika yogaklasser är stort, och priserna kan variera mycket beroende på om du beställer en kurs från Sverige eller inte. Om du köper en paketresa med yogaklasser och boende kan det kosta många tusen kronor, men att anmäla sig till ett pass på plats kostar cirka 350 rupier, ungefär 40 kronor, och hotell är billigt i Indien.

Men vad är grejen med yoga?
- Man kalibrerar hela kroppen, man stärker sinnet och alla muskler får jobba, säger Ylva Zanton som själv jobbar med den tyngsta, mest fysiska sorten, Ashtanga-yoga.

- Under yoga måste man vara fokuserad på andetagen och djupandas, det leder till mindre stress och man landar i sig själv. Koncentrationen är mycket viktig.

- Om man tänker på något annat ramlar man omkull!

Ulf Ebegård hade ordnat två spelningar och restaurangerna där duon från Västervik skulle spela hade tryckt upp flygblad och banderoller. Varkala är en internationell turistort så snart fick de sällskap av en gitarrist från USA och en saxofonist från England och även ett förband med indiska musiker på tabla och sitar.

- En kväll spelade Ulf och jag "unplugged" på en pizzeria, vi satt mitt bland gästerna och spelade i flera timmar, minns Ylva Zanton med ett leende.

- Det blev många musikaliska möten över kulturgränserna och många nya vänner från hela världen.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Grejen med yoga? Man kalibrerar hela kroppen, man stärker sinnet och alla muskler får jobba, säger Ylva Zanton.
Grejen med yoga? Man kalibrerar hela kroppen, man stärker sinnet och alla muskler får jobba, säger Ylva Zanton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!