Vill varna för bedragare

Inge och Siri lever i lugn och ro i ett vackert hus i Getterum. Häromdagen kom ett paket som ingen av dem beställt med posten. En räkning låg i paketet och nu är de mycket upprörda och vill varna andra för bedragarna.

Den eleganta räkningen.

Den eleganta räkningen.

Foto:

Västervik2016-08-19 08:57

Företaget som skickat paketet heter Vitaly Club och kan sammanfattas med ett ord: Bedragare. I paketet finns en bifogad folder på fyra språk där det står att ångertiden för paketet gått ut och att inga returer accepteras. Bifogat finns en räkning med förfallotid en dag in i framtiden. Adressen till företaget är strategiskt placerad i ett veck på räkningen och är i det närmaste oläslig.

Man blir orolig

– Man blir ju orolig av sånt här, säger Siri. Jag låg vaken i natt och tänkte på det här, att man borde varna andra för dem.

– Jag har ju inte beställt något så hur kan de skicka något då, undrar Inge.

Företag av den här typen verkar rikta in sig på äldre som ofta har svårt att förstå och inte orkar bråka om räkningen. Dessutom har många äldre inställningen att man skall göra rätt för sig och att den största skammen vore att få en betalningsanmärkning.

På Konsumentverkets varningslista

Konsumentverket meddelar att Vitaly Club är kända av att företaget står på deras varningslista. Bolaget är också känt som Regimen Oü. Företaget säljer olika typer av produkter som till exempel Green Coffee Fresh, African Mango, Raspberry Ketone, Acai Berry, Omega 1000mg, Silky Step, Queenlash och Hair, Skin & Nails. Men det så kallade ”provpaketet” leder till ett abonnemang som kan kosta flera tusen kronor.

Konsumentverket har ett pågående tillsynsärende mot Vitality Club med diarienummer 2016/742.

Så gör du om du misstänker ett bedrägeri

Om du har beställt ett provpaket eller accepterat ett erbjudande och detta lett till att du hamnat i en prenumeration - läs gärna denna checklista som kommer från konsumentverket och hjälper dig att avsluta eländet.

• Läs avtalsvillkoren och orderbekräftelsen noggrant. Oftast är det först då du upptäcker att ett proverbjudande faktiskt leder till en prenumeration.

• Du har en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar vid distansköp av varor inom EU. Om näringsidkaren inte ha informerat dig om ångerrätten förlängs ångerfristen med 12 månader.

• Skicka ett ångermeddelande till företaget där du förklarar att du ångrar köpet. Signera inte brevet då det förekommit att bolag kopierar underskrifter. Skaffa gärna kvitto från posten på att du har skickat brevet och spara en kopia av brevet som bevis. Du kan även ångra via e-post om företaget har en e-postadress. Kom ihåg att spara meddelandet som bevis.

• Använd inte produkten när den levereras. Ofta marknadsförs produkterna som provpaket, men i orderbekräftelsen kallas det välkomstpaket.

• Skicka tillbaka den oanvända varan. Se till att få ett kvitto på försändelsen; det kan också vara lämpligt att skicka paketet spårbart. Det är du som ska betala returfrakten.

• Om du får påminnelser har du inget formellt krav på dig att bestrida fakturan igen; det kan dock vara lämpligt att upplysa om att du bestridit tidigare. Får du ett inkassokrav behöver du skriftligen meddela inkassobolaget om att du bestridit fakturan. Det tillhör god svensk inkassosed att inte driva in fakturor som bestridits. För mer information om vad som krävs innan du får en betalningsanmärkning rekommenderar vi att du tittar på Kronofogdens webbplats.

• Du har rätt att kräva tillbaka pengarna, som du har betalt för produkten inklusive frakt. Har du betalt med kreditkort kan du vända dig direkt till kreditgivaren för att kräva återbetalning. Undersök med din bank om du kan spärra ditt kort för att hindra att bolaget drar mer pengar från ditt kort. Tänk på att det kan kosta pengar att beställa ett nytt kort.

• Efter att du har ångrat köpet är avtalet hävt och företaget får inte dra pengar från ditt konto. Reklamera till din bank om företaget ändå drar pengar. Visa då även upp ditt ångerbrev som du skickat till bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om