Vill satsa 110 miljoner mer i vården

Sverigedemokraternas landstingsgrupp i länet besökte på fredagen Västerviks sjukhus. De presenterade en satsning och hyllar personalen.

De vill satsa 110 miljoner. Från vänster: Bo Karlsson, Britt-Marie Sundqvist och Claus Zaar.

De vill satsa 110 miljoner. Från vänster: Bo Karlsson, Britt-Marie Sundqvist och Claus Zaar.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-05-18 19:32

110 miljoner mer än landstingsmajoriteten vill Sverigedemokraterna satsa på sjukvården. Bland annat vill man höja personalens löner, satsa på friskvård och på fler vårdplatser. Det framkom efter att Bo Karlsson, Britt-Marie Sundqvist och Claus Zaar besökt medicinkliniken på Västerviks sjukhus.

– Det vi har fått till oss är en personal som är otroligt lojal och som sliter för att klara av patientsäkerheten, säger Bo Karlsson.

Han vill se mer pengar till de ur personalen som har hög kompetens och som arbetat några år, det man kallar strategiska lönesatsningar.

– Det är för att kunna behålla den kompetens som finns. Annars finns risken att man försvinner och tar sina kunskaper med sig.

SD anser att beläggningen är för hög, och att det påverkar personalen. Beläggningen på medicinkliniken ligger på över 90 procent, säger Bo Karlsson.

– Det är efter att man dragit ner på vårdplatserna. Vi vill att man ska ha fler platser.

Britt-Marie Sundqvist säger att man även vill satsa på personalens friskvård och ge dem utrymme att studera vidare samtidigt som de arbetar.

– Det är också ett sätt att knyta till sig personal, säger hon.

Pengarna vill man ta bland annat från att spara in på handläggartjänster inom landstingsservice.

– Man har ökat sådana tjänster, alltså inte vårdnära handläggare, med 50 procent över tio år. Samtidigt är det brist på medicinska sekreterare i vården, säger Claus Zaar.

Man vill även dra ned på landstingets bidrag till Byteatern och sänka politikerarvoden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!