"Vi kallar det mötesplatsen"

På Johannesgården har man börjat ta nya grepp som syftar till att bli en närvarande kyrka. Med ledord som glädje, gemenskap och framtidshopp har man nu konkretiserat fram en mängd aktiviteter.

Lisa Jansson, Anna Ekelund, Birgitta Forsberg och Ludvig Verner ser till att det alltid finns kaffe och kakor. Foto:Roger M Carlsson

Lisa Jansson, Anna Ekelund, Birgitta Forsberg och Ludvig Verner ser till att det alltid finns kaffe och kakor. Foto:Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2016-09-09 16:00

Det är kyrkans nya inriktning som är grunden till förändringarna. Diakonerna hade under våren ett antal möten där de gick igenom hur förändringarna skulle kunna genomföras och kom fram till att kyrkan måste öppna sig och släppa in människorna.

– Vi tänkte först säga öppet hus men vill nog hellre kalla det mötesplats. Det blir lite som ett stort allmänt vardagsrum på något sätt säger, Anna Ekelund, diakon och samordningsansvarig för mötesplatsen.

Verksamheterna skall nu koncentreras till Johannesgården eftersom lokalerna där är så anpassningsbara och mångsidiga.

Förstärkt fika

Måndagscaféerna som kyrkan förut drivit i ett annat kapell i Västervik kommer numera att erbjudas på Johannesgården. Det har varit ett slags förstärkt fika till självkostnadspris och så kommer det fortsätta vara, men i nya lokaler.

– Det spännande med måndagscaféerna är att det är så blandat. Man kan som arbetande i kyrklig verksamhet känna att det bara är samma som kommer varje gång, att det är de som inte har det så stora ekonomiska möjligheter, de utsatta, de som är utslagna, men här är det både gamla stammisar och nykomlingar, ung som gammal, män och kvinnor och det brukar vara en mycket bra stämning.

– Det är inte alla som kommer på fikat som vill prata, den som drabbats av sorg eller bara är nedstämd kan tycka det är skönt att komma in och få sitta lite för sig själv. Bara det där att få höra mänskliga röster lite på håll utan att ha tvånget att delta i samtalen, kan kännas skönt, berättar Birgitta Forsberg som är diakon med inriktning mot barn och familj.

Många verksamheter

– Det vi börjar med direkt är måndagsfika, öppen förskola, läxhjälp och språkcafé på onsdagar även om just det sker helt i ideell regi. Sedan kommer vi att utöka, först kanske det bara blir utifrån de tankar vi har men vi hoppas ju på att även de boende i området kommer med konstruktiva förslag. Tänk att ha öppet här varje dag från 8 till 8. Det är min vision, berättar Anna Ekelund. Men redan nu har vi rollspelande ungdomar som vi vet kommer att flytta hit sin verksamhet till källaren inom kort.

– Läxhjälpen och öppna förskolan har vi smygstartat och haft igång här sedan i mars, berättar Birgitta Forsberg. Läxhjälpen driver vi i samråd med skolorna. Vi har haft ett litet tapp nu sedan vi flyttade men det kommer nog snart att fyllas på i takt med att ungdomar upptäcker möjligheten.

Det centrala

– Här i rummet intill har vi det som är centralt i vår verksamhet, vårt kapell alltså. Tre dagar i veckan har vi fastställd andakt även om vi gärna skulle vilja utöka till ännu fler. Det kan ju vara bra för de omkringboende att veta varför kyrkans klocka ofta ringer vid tiosnåret, avslutar Anna Ekelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om