Västervikspolisen testar julmust – alkomätaren larmar

Tiktoksnacket stämmer, slår polisen i Västervik fast i ett meddelande på Facebook. Julmust kan ge utslag på alkoholmätaren.

Polisen i Västervik genomförde ett eget julmusttest, på så sätt att de testade ryktet om att musten ger utslag på alkomätaren. Bilden på testpersonen är dock tagen vid ett annat tillfälle.

Polisen i Västervik genomförde ett eget julmusttest, på så sätt att de testade ryktet om att musten ger utslag på alkomätaren. Bilden på testpersonen är dock tagen vid ett annat tillfälle.

Foto: Skärmdump Faceboom/TT

Västervik2022-12-10 05:30

"Dom senaste dagarna har det i sociala medier spekulerats och visats att en av våra svenskaste drycker innehåller alkohol. Svaret är ja och det till följd av att julmust tillverkas genom jäsning som vissa andra drycker också gör. Så dricker du julmust och direkt efter att du svalt blåser i en alkometer så ger det utslag på alkohol i utandningsluften över tillåtet värde som är 0,2 promille", skriver man.

Men precis som även Tomas Jonsson på Motorförarnas helnykterhetsförbund säger till SVT, så är "faran över" efter bara några minuter. Enligt Jonsson behöver alkoholen dessutom komma ut i blodet för att körförmågan ska påverkas. Och så är inte fallet när man dricker julmust.

Det blir en så kallad kontaminering i munnen, och som Västervikspolisen noterar: "Tar du bara några andetag till så har alkoholen dock försvunnit och man är ”nykter” igen".

I värsta fall skulle man kanske få följa med in på stationen för en ytterligare kontroll, noterar Tomas Jonsson.

– Om du blåser över gränsen för rattfylleri så kan det bli så att polisen behöver ta in dig på bevisprovskontroll. Men där är apparaterna så pass sofistikerade att de känner av om det är munalkohol eller inte, säger han till SVT.

Frågan har varit en snackis på bland annat Tiktok den senaste veckan. Bland andra kontot Foxy Mama la ut en video med ett motsvarande test som visade ett utslag på 0,13 promille alkohol i utandningsluften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!