Västervik i mitten på skräplista

Västerviks kommun hamnade på plats 145 av landets 290 kommuner, när det gäller arbete mot nedskräpning.

Håll Sverige Rent har rankat kommunernas arbete mot nedskräpning. Bilden är tagen i Gamleby.

Håll Sverige Rent har rankat kommunernas arbete mot nedskräpning. Bilden är tagen i Gamleby.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2018-11-25 14:00

Det är organisationen Håll Sverige Rent som för nionde gången har rangordnat Sveriges kommuner efter hur de arbetar för att förebygga nedskräpning.

Borås kommun vann, för fjärde året i rad, medan Gävle kom tvåa och Ystad slutade på en tredjeplats.

Västerviks kommun återfinns betydligt längre ner på listan, på plats 145, vilket ändå är en stark upphämtning mot året innan, då vi hamnade på plats 249.

Kommunen hade först inte svarat på den enkät, som bland flera andra faktorer ligger till grund för rankingen, men lämnade sedan in ett svar i efterhand. Innan dess var placeringen 226.

Bara 54 procent av kommunerna har svarat på enkäten, som innehåller en rad frågor om vad som görs för att förebygga nedskräpning.

Stefan Hållberg på Håll Sverige Rent säger att om kommunerna skickar in sina svar i efterhand, kommer listan att justeras.

En sak som drar ner resultatet för Västerviks del är att det inte längre finns några skolor eller förskolor som är med i programmet Grön Flagg, som handlar om att jobba med hållbarhetsfrågor ihop med barn och unga.

Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun, pekar ändå på att det genomförs en rad åtgärder mot nedskräpning i kommunen.

Strandstädarkartan, som vi berättade om i somras, är ett sådant exempel. Ett annat är att det sätts upp fler och fler sorteringskärl i offentliga miljöer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!