FN:s klimatpanel har dragit slutsatsen att vi människor påverkar klimatet. Det finns därför ett intresse av att veta hur pass stor hänsyn kommunerna i landet tar till ett förändrat klimat i sitt planerings- och förändringsarbete.
Under våren 2017 har IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Svensk Försäkring för tredje året i rad genomfört en kartläggning av hur landets kommuner arbetar med klimatanpassning.
Syftet är att se hur långt kommunerna har kommit i sitt anpassningsarbete, tydliggöra de utmaningar kommunerna står inför och att uppmärksamma goda exempel.
I den undersökningen kan man läsa att Västervik hamnar på plats 13 i landet och bäst i länet med 29.5 poäng. Förra året låg Västervik på 22 plats. Snitt i år i Kalmar län är 13.5 och sämst är för närvarande Högsby på 4.5 poäng. Bland länen är Blekinge län bäst med 19 poäng i medeltal.
Bäst i landet är Uppsala på 33 poäng. Det kan ha att göra med Fyrisån som svämmat över vid flera tillfällen vilket lett till att i all större nybyggnation planerar kommunen in klimatanpassningar som växtlighet, dagvattenstråk, dammar och andra lokala avrinningsvägar för att kunna ta hand om en ökad nederbörd.
– Att Västervik ligger så bra till är naturligtvis jätteroligt att höra, säger Gun Lindberg som är hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.
– I takt med att den globala uppvärmningen ökar förändras vädret, det blir mer nyckfullt, förklarar Gun Lindberg. En period av extrem torka kan följas av väldiga skyfall. Vi behöver alltså förbereda oss på ett förändrat klimat och att ha färdiga strategier för vad som kan hända.
Västervik har tittat på olika scenarier och har kommit relativt långt i planeringsarbetet för klimatomställning.
– Vi var ganska tidiga med att lyfta in klimatanpassning i översiktsplanen och jag tror det medfört att IVL tycker att kommunen kommit långt i jämförelse.