Varningen: Stor risk för skogsbrand

Räddningstjänsten och Länsstyrelsen vädjar nu till alla att inte använda några skogs- och markberedningsmaskiner. Risken för skogsbrand beskrivs just nu som väldigt stor.

Det är extremt torrt i hela länet.

Det är extremt torrt i hela länet.

Foto: Sven-Olof Nilsson

Västervik2018-06-01 16:00

Det varma vårvädret har bidragit till att det är extremt torrt i skog och mark över hela länet. Ett eldningsförbud finns sedan en tid tillbaka för länets samtliga kommuner. Länsstyrelsen och Räddningstjänsten gick under torsdagseftermiddagen ut med en vädjan till alla skogsarbetare:

– Vi vädjar till alla skogsarbetare att inte använda skogs- och markberedningsmaskiner. Det är extremt torrt och vi befarar en snabb spridningsrisk om skogsbrand uppstår, säger räddningschef i beredskap Peter Helge.

Orsaken till avrådan är att det kan uppstå gnistbildning från skogsmaskinernas kedjor som är fästa på däcken, och brand kan uppstå.

Vad innebär den här vädjan?

– Det går inte att förbjuda skogsarbetare från att använda sina maskiner, men de måste iaktta en stor försiktighet. Om de använder maskiner, så ta det lugnt och tveka inte att ringa räddningstjänsten vid misstanke om brand, säger Peter Helge.

När vi når Henrik Larsson på HL Gallring AB, som dagligen använder skogsmaskiner, har han nåtts av uppmaningen.

Hur ser ni som skogsarbetare på den här vädjan?

– Det är ju inte optimalt då arbetet är vårt levebröd och vi är beroende av våra maskiner.

Hur kommer ni att arbeta den närmsta tiden?

– Vi har fått instruktioner om att vi kan använda våra maskiner på natten, då det är något fuktigare. Vi har även extra brandsläckare och vattendunkar med oss i skogen.

Räddningstjänsten meddelar att brandflyg används dagligen för att upptäcka eventuella skogsbränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!