Varningen: De skadar din båt

Nu är hög tid att se över sin båt – eller kanske snarare se under sin båt. Havstulpanerna har nämligen förökat sig i hög omfattning.

Havstulpaner är kräftdjur som kan vara vackra att se på. Men som båtägare vill man inte ha dem på skrovet eftersom de skapar friktion mot vattnet, något som resulterar i förhöjd bränsleförbrukning.

När varningen skickas ut kan man vidta miljövänliga åtgärder såsom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten.

Havstulpaner är kräftdjur som kan vara vackra att se på. Men som båtägare vill man inte ha dem på skrovet eftersom de skapar friktion mot vattnet, något som resulterar i förhöjd bränsleförbrukning. När varningen skickas ut kan man vidta miljövänliga åtgärder såsom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Västervik2019-08-02 11:30

Meddelandet kommer från Svenska Båtunionen som skickat ut en varning för Kalmar-, Blekinge- och Skåne län.

I ett gemensamt projekt tillhandahåller Skärgårdsstiftelsen, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Svenska Båtunionen en gratis sms-tjänst som varnar för när havstulpanerna börjar sätta sig fast på båtbottnar.

Havstulpanvarningen som man alltså får till mobilen bygger på information från observatörer mellan Umeå och Limhamn.

Syftet är att få båtägare att tvätta botten istället för att använda giftig bottenfärg (effektivt mot havstulpaner). Det är en enkel åtgärd, förutsatt att det görs i tid innan havstulpanerna satt sig fast för hårt.

För att anmäla dig till tjänsten sms:a “Havstulpan start” till 711 20.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!