Frekvensomläggningen genomförs för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet, och för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag. Arbetet, som inleddes i mars 2016, innebär att frekvenser för tv-sändningarna kommer att bytas, och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via egen antenn göra en kanalsökning ikväll.
I flerfamiljshus tas tv-signalerna emot gemensamt och sänds vidare till varje lägenhet. Det innebär att du som enskilt hushåll inte ska behöva göra något.
Störningar
Under tisdagen pågår arbetet i områdena runt Västervik, Norrköping och på Gotland. Mellan klockan 10.00 och 18.00 kommer det att vara störningar och uppehåll i tv-sändningarna.
– Det är ett stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förberedda och kommer göra allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom AB.
– Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen.
Bakgrunden till frekvensomläggningen är ett regeringsbeslut om att en del av de frekvenser som idag används för tv-sändningar ska avsättas för telekomtjänster, till exempel mobilt bredband. I slutändan innebär det en helt ny frekvensplan för hela landet.
Teracom är nätoperatör och äger och driver marknätet för radio och tv.