"Vår utsikt blir helt förstörd"

Turerna har varit många kring tillbyggnaden på Grönövägen. Paret, som hävdar att deras utsikt kommer att allvarligt försämras, har överklagat ärendet till mark- och miljödomstolen.

Paret Erixons sjöutsikt som den kommer att bli om grannens bygglov får råda. Fotomontage: Roger M Carlsson

Paret Erixons sjöutsikt som den kommer att bli om grannens bygglov får råda. Fotomontage: Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2016-10-06 09:00

Ute på sjön blåser det men i köket hemma hos Tina och Stefan Erixon är det varmt och skönt. Utsikten är anslående. Men på bordet ligger det en diger lunta handlingar som kanske kommer att ändra på det.

Paret anser att kommunen skänker bort sjöutsikten när de gett bygglov till grannen som vill bygga ut sitt befintliga hus med ett sovrum rakt framför familjen Erixons veranda. Det kanske inte vore ett så stort problem om det inte vore för att Tina sitter i rullstol och därmed får en helt annan betraktningsvinkel som knappt når över det hus som grannen vill sätta upp.

– Vi ville ha kontakt med kommunalrådet och kommunstyrelsen men blir bara hänvisade till Ola Karlsson, som är chef på miljö/bygg, berättar Tina Erixon. Att kontakta honom är helt meningslöst eftersom han inte kan påverka på något sätt.

– Grönö är under planläggning och vi är sju grannar som kan bli förbyggda om det här går igenom, förklarar Stefan Erixon. Vi har alla lämnat in yttrande att man inte får ta någon annans sjöutsikt i den nya planen. Det är kommunstyrelsen som bestämmer hur detaljplanen ska bli. Nu har de en möjlighet att reglera det i planen, om viljan finns.

”Känner oss kränkta”

– Vi känner oss kränkta av kommunens handläggning av bygglovet, berättar Tina Erixon. Vi anser att den kvinnliga handläggaren befinner sig i en jävsituation i och med att hon har tidigare bötfällt grannarna i ett tidigare bygge där verkligen allt blev fel men ändå fick de bara drygt 20 000 kronor i byggsanktionsavgift.
Både Tina och Stefan upplever det som att grannen försökt smyga och smussla så de inte skulle få veta någonting förrän grannen fått sitt bygglov och börjat bygga.

– Hade vi varit bortresta hade bygget varit klart. Handläggaren har som vi uppfattar det agerat på ett vidrigt sätt, med vinklade foton, väldigt dåligt omdöme och gått den bygglovssökande grannens ärende. Hon borde aldrig fått handlagt detta bygglov, dundrar Tina ilsket.

Avslogs

När familjen Erixon väl fick yttra sig om bygglovet bestred de det omedelbart. Handläggaren lämnade då över ärendet till byggnadsnämnden för beslut. Paret begärde då att ordförande i byggnadsnämnden skulle komma ut och titta på plats för att få rätt syn på läget, men denne avslår parets begäran.

– Rättar inte politikerna och kommunstyrelsen till detta med den nya planen tänker vi inte bo kvar i Västervik efter detta, förklarar Stefan Eriksson. Det innebär troligen så många som 20 arbetstillfällen som kommunen går miste om när vi tar vårt nystartade företag med oss.

– Vår sjöutsikt representerar ett avsevärt mätbart värde. Det säger planarkitekten Daniel Niklasson att kommunen inte bryr sig om. Man förstår nu verkligen vilken nivå kommunen och politikerna ligger på, säger Tina Erixon. Jag tycker kommunens handläggare bör betänka att Sverige fortfarande är medlemmar i EU. I Europakonventionen stadgas bestämmelserna om egendomsskydd i artikel 1 i 1952-års tilläggsprotokoll. Där fastslås det att varje fysisk person eller juridisk person ska ha rätt till respekt för sin egendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om