"Vad blev det av förbättringarna?"

Varje år ska verksamheterna i Västerviks kommun sänka sina kostnader med en procent genom att effektivisera. Moderaterna vill se en redovisning av hur de effektiviseringarna görs.

Harald Hjalmarsson (M).

Harald Hjalmarsson (M).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-11-28 18:00

Det är Harald Hjalmarsson och Helena Sjöholm som i en motion efterlyser redovisningen. "Förbättringsarbetet" infördes 2016. Genom att leta effektiviseringar i stort och smått skulle verksamheterna varje år hitta besparingar motsvarande en procent av budgeten.

– Jag var för effektiviseringar, men tanken var inte att det skulle ske genom att få anställda att springa snabbare, utan genom att jobba smartare.

Han tar möjligheter att spara tid genom digitalisering eller ny utrustning som exempel på möjliga områden.

– Det vi fått höra från flera håll är att "förbättringsarbetet" bara blivit ett vanligt sparkrav. Därför vill vi få en redovisning av hur förvaltningar och arbetsplatser genomfört effektiviseringarna, säger Hjalmarsson.

Han och Helena Sjöholm har lagt ytterligare en motion – som är närbesläktad. Den handlar om att kommunen ska utveckla ledarskapet så personalens innovationsförmåga stimuleras.

– Kommunen står inför stora förändringar. Då är det viktigt att de anställda känner att ledningen är intresserad om det finns ideer om hur man kan arbeta på nya sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!