V: "Borde vi verkligen skjutsa barnen?"

Borde vi verkligen skjutsa barn och ungdomar till skolan? Det undrar Vänsterpartiet som uppmanar till mer reflektion kring våra val i vardagen.

Det blir vanligare att föräldrar skjutsar barnen till skolan. Vänsterpartiet tycker att fler ska reflektera över sina vardagsval.

Det blir vanligare att föräldrar skjutsar barnen till skolan. Vänsterpartiet tycker att fler ska reflektera över sina vardagsval.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-03-06 19:30

Det är vänsterpartisterna Leif Svensson och Ludvig Werner, båda ledamöter i barn och utbildningsnämnden, som vill lyfta frågan om hur barnen tar sig till skolan. De säger att det bara för någon generation sedan var ovanligt att man skjutsade barn till skolan, men att det nu blir allt vanligare att barnen får bilskjuts, istället för att gå eller cykla.

– Det är en ökande trend att barnen får skjuts och det vi undrar är: "Hur blev det så här?", säger Leif Svensson. Han lyfter fram både hälso- och miljöaspekter på skjutsandet och säger att det vore ansvarslöst av honom som politiker att inte ta upp frågan.

– Det har visats att barn rör på sig för lite vilket kan leda till att det drabbas av benskörhet. Det här är en fråga för framtiden, säger han.

Ludvig Werner säger att man måste prata om frågan och att samtalet bör börja i hemmet.

– Gemensamt kan vi finna svar, tror jag. Det här är ett sätt att få folk att reflektera, att fundera på sin egna val. Vad är det vi gör, och varför skjutsar vi istället?

Några givna svar finns inte, men båda tror att föräldrars stress kan ha med saken att göra.

Boel Runeson, rektor på Näktergalens skola, upplever att det har blivit mycket vanligare att föräldrar skjutsar sina barn till skolan.

– För vår del blir det ett kaos vid klockan 8 och 13, säger Boel Runeson och

berättar att bussar, taxi, skjutsande föräldrar, cyklande barn och gående barn anländer samtidigt på morgon.

Boel Runeson har arbetat som rektor i 26 år. Hon menar att förändringen skett gradvis.

– Jag tror att det har att göra med föräldrars stress. Man har lite tid och behöver göra saker så snabbt som möjligt och då är det snabbast att skjutsa barnen, säger Boel Runeson.

Hon tror att det ökade skjutsandet beror på samhällsutvecklingen och att föräldrars stress och säkerhetsaspekten påverkar.

– Förr i tiden låg Breviksskolans fritidshem på Mörtgränd. Då var det självklart att barnen gick däremellan, säger Boel Runeson och berättar att det var ungefär en kilometer att gå eller cykla.

– Självklart ska fritidshemmen ligga nära skolor, förut låg de där barnstugorna låg. Men barn skulle inte må dåligt av att gå och cykla mer, säger Boel Runeson.

Mats Lindström, rektor på Fågelbärets skola, har svårt att säga om bilskjutsandet till och från skolan har ökat. Han berättar att det både finns barn som får skjuts och barn som går till skolan på egen hand i låg ålder.

– Det jag vet är att det är trångt vid hämtning och lämning utanför vår skola, säger Mats Lindström som berättar att skolan har fått fler elever men parkeringsplatsen har inte blivit större.

Leif Svensson (t v) och Ludvig Werner vill att fler ska reflektera över sina vardagsval.
Leif Svensson (t v) och Ludvig Werner vill att fler ska reflektera över sina vardagsval.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om