Uppmanar: Parkera inte på gatan

Tung och blöt snö gjorde helgens snöröjning mycket besvärlig och flera maskiner gick sönder.

Esplanaden i vinterskrud. S:t Petri kyrka i horisonten.

Esplanaden i vinterskrud. S:t Petri kyrka i horisonten.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-02-04 15:00

De stora vägarna prioriteras och snöröjs och sandas eller saltas först.

– Flera maskiner gick sönder och det gjorde att vi kom efter i vår planering. Det tog ett tag att få i ordning på det. Det räcker att maskinerna är inne på reparation ett par timmar för att vi ska komma efter, säger Anders Norell, affärsområdeschef på Västervik miljö och energi.

Helgens blöta snö smälte och fryste på under söndagen och veckan inleddes med att isiga vägar och trottoarer sandades för fullt. Det är entreprenörerna som avgör och bedömer när det behöver halkbekämpas. I första hand halkbekämpas prioriterade gator, korsningar och backar, men även lokalgator sandas i mån av tid, enligt snörapporten på Västervik miljö och energis hemsida. Därefter är planen att röja i korsningar och köra bot högar.

– Återigen har vi ett bekymmer med parkerade bilar. Många lämnar bilen på gatan och det påverkar snöröjningen jättemycket. Vi kanske inte kan komma fram och vi kan inte göra jobbet fullt ut. Det är nästan vårt största bekymmer, säger Anders Norell som uppmanar alla att inte parkera på gatan.

Enligt Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik har ett par avåkningar inträffat under helgen.

– Det viktiga är att anpassa hastigheten efter väglag och utrusta bilen med spade, filt och kanske sand om man bor på landet, säger Peter Helge och uppmanar alla som ska åka långt att ta tid på sig.

– Snöröjarna gör ett fantastiskt jobb, men vi måste alla hjälpas åt så att de kan komma röja snö i lugn och ro. Lämna plats och låt dem jobba, uppmanar Peter Helge.

Elin Wallinder älskar snö  och går gärna på promenad med dottern Moa och hunden Sally.
Elin Wallinder älskar snö och går gärna på promenad med dottern Moa och hunden Sally.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!